Спіноза про субстанцію

Основні поняття філософії Спінози – субстанція, атрибут і модус. Під субстанцією я кажу, – говорить Спіноза, – те, що існує саме по собі і пояснюється саме із себе, т. є. Те, що для існування не потребує ні в ньому іншому, а для розуміння не потребує ні в якому іншому понятті. Під атрибутом я розумію те, що розум пізнає як про одну з сутностей субстанції. Під модусом я розумію стану субстанції, т. є. Її стану в іншому, через які вона розуміється.

З даного Спінозою визначення субстанції слід: 1-е, що субстанція є причина самої себе. В іншому випадку вона існувала б з причини, яка не їсти вона сама, і, отже, не була б субстанцією. 2-е, що вона нескінченна, бо, якщо б вона була конечна, вона стояла б у відносинах до інших субстанцій, який би її обмежували і від яких, отже, вона б залежала. Третій, що вона єдина, бо якби були дві субстанції, то вони б один одного обмежували і перестали б бути незалежними; т. е. не були б субстанціями.

Отже, субстанція тільки одна; вона не залежить ні від чого іншого, але від неї все залежить. Монотеїзм стає тут монізмом. За монотеїзму Бог єдиний, як Бог, але він не єдиний, як істота. Монізм ж (або пантеїзм) Спінози визнає Бога єдиним і як субстанцію, і як істота; він – єдине існуюче істота.

Не можна називати субстанцією те, що існує не сама по собі. Ця назва слід вживати тільки для того одного, що існує і розуміється саме із себе, т. Е. Для Бога. Бог один є субстанція, і субстанція є Бог. Так як субстанція або Бог єдина і не залежить ні від чого, то вона абсолютно вільна в тому сенсі, що вона визначається сама собою. Її свобода є синонім необхідності, але ця необхідність зовсім не є примус.

Діяти необхідно – значить, згідно Спіноза, отримувати спонукання до дії з самого себе. Діяти з примусу – значить, спонукати до дії не по своїй волі, але під впливом зовнішньої причини. Для Бога так само необхідно діяти і діяти саме так чи інакше, як необхідно колу мати рівні радіуси. Так як коло є коло, то радіуси його рівні між собою; так як, субстанція є субстанція, то вона існує в модусах, але все-таки вона вільна, бо її модифікації, згідно Спіноза, винуждаются тільки її природою, а не будь-якої зовнішньої причиною. Абсолютна свобода однаково виключає і примус, і свавілля.

Субстанція вічна і необхідна, або, кажучи мовою схоластики, сутність її включає в собі і буття. Вона не може бути індивідуумом, не може бути особистістю, подібної Богу різних релігій. Якби субстанція була такою, вона була б обмежена, а всяке обмеження є відносне заперечення. Вона – спільна основа всіх особистих істот, але не обмежена ні одним з них. Субстанція не володіє ні розумом, ні волею: і те, і інше припускали б особистість. Так як вона не розумна, то діє не заради цілей, а створює речі як їх діюча причина. Я стверджую, – говорить Спіноза, – що думка, за яким усі речі залежать від произволения Божого і все залежить від вільного вибору Бога (Декарт, єзуїти, скотісти), ближче до істини, ніж те думка, за яким Бог діє заради блага (sub ratione boni). З цієї точки зору, – на ній стояв Платон – здається, що ніби поза Богом і над ним є щось більш божественне, ніж він сам, щось таке, від чого він залежить, чому він наслідує, мета, до якої він прагне. Чи не означає це підпорядковувати Бога долі? Але, як ми вже вказали, немає нічого більш безглуздого, ніж це думка, і Бог є перша, єдина і абсолютно вільна причина і сутності, і буття речі.

Називаючи Бога причиною світу, Спіноза надає слову “причина” зовсім інший зміст, ніж той, що частенько в нього вкладається. У нього ідея причини змішується з ідеєю субстанції; ідея ефекту – з ідеєю стану, модусу, видозміни. На думку Спінози, Бог є причина світу так само, як яблуко є причина свого червоного кольору, як молоко причина білизни, солодощі, рідини, а не так, як батько є причина існування сина, або сонце – причина теплоти. Отець є трансцендентна (зовнішня) і минуща причина сина, який існує окремо від нього. Точно так само, і теплота, хоча і пов’язана з сонцем, має існування, окреме від світила, її виробляє. Вона існує поза ним, поруч з ним.

Ставлення Бога (субстанції) Спінози до світу інше. Він не трансцендентна і не тимчасова, але имманентная (внутрішня) причина його, т. Е., Його Бог не є причина світу у власному або загальноприйнятому розумінні цього слова, причина, діюча ззовні, раз і назавжди його створила. Бог Спінози є постійний субстрат речей, сама сутність, субстанція всесвіту. Бог Спінози не їсти, ні тимчасовий творець світу, як вчать дуалізм і християнство, ні батько світу, яким його вважають каббала і гностицизм. Він сам є всесвіт, розглянута як causa sui, вічна виселення. Слова Бог, субстанція і всесвіт, позначають одне і те ж – природу, яка є в один і той же час і джерело всіх істот (natura naturans sive Deus – “природа витворюючи, або Бог”), і сукупність всіх цих істот, що розглядаються як її дії (natura naturata – “природа створеним”).

Філософія Спінози НЕ акосмізм; вона навіть не пантеїзм в звичайному сенсі слова. Якщо Бог є окремо існуючий творець світу і його сутності, то філософія Спінози повинна бути названа атеїстичної, так як вона не вважає його окремим від світу. Звичайно, він говорить про Бога, про єдність Бога, про інтелектуальну любов до Бога, але не надає цим словами загальноприйнятого сенсу. Безсумнівно також, що Спіноза цілком щиро вірить у щось вічне, нескінченне, необхідне. Це щось є, космічна субстанція.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Спіноза про субстанцію