Східна патристика. Псевдо-Діонісій Ареопагіт

Під східною патристикою розуміються вчення отців Східної Церкви: Василя Великого, Григорія Богослова, Григорія Нісського, що склали так званий каппадокійська гурток, і Псевдо-Діонісія Ареопагіта.
Під ім’ям Діонісія Ареопагіта наприкінці V – початку VI ст. З’явилася збірка творів релігійно-філософського характеру.
Тема Богопізнання – одна з головних у творах Ареопагіта. Він розрізняє два шляхи богопізнання: катафатіческій і апофатичний. Катафатіческого богослов’я засноване на позитивних судженнях про Божество, а апофатичне – на відмову від всякого роду суджень. За своєю сутністю Бог протистоїть тварному (створеного) світу і людини. Про нього нічого не можна сказати ствердно, бо всяке твердження є обмеження: в ньому покладається межа. Бог же вище якого обмеження, всякого визначення та затвердження. У цьому сенсі Він є Ніщо. Божество вище всіх умоглядних імен і визначень. Він не є ні слово, ні думка і тому не сприймається ні словом, ні думкою. Він вище пізнання. Тому шлях його осягнення – це шлях відволікання і заперечення, шлях спрощення та умолканія. Це – шлях аскетичний. Він припускає очищення душі, моральне та інтелектуальне, т. Е. Звільнення від гріха і від всякого пізнання. У цьому контексті стає зрозумілою одна із заповідей блаженства: “Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне” (Мф.5; 3). Це апофатичне незнання створює передумови для набуття надзнаннями. Це незнання є споглядання Бога через з’єднання з ним в містичному екстазі, воно є исхождение за всі межі. Це исхождение є пізнання без слів і понять, т. Е. Несообщімое пізнання, доступне тільки тому, хто його досяг і має.
Апофатичне богослов’я було покладено в основу исихазма – аскетичного вчення, що отримав розвиток в православних монастирях у Візантії. В рамках исихазма були розроблені особлива техніка молитви (Ісусова молитва) і система психічного самоконтролю (трезвение), що дозволяють монахам переживати одкровення Божественної істини, наділяє їх даром всезнання і усебачення. Філософське оформлення вчення ісихастів отримало в працях Григорія Палами (1296 – 1359). Найбільш відомим послідовником исихазма в Стародавній Русі був Ніл Сорський (1433-1508). Згодом ця традиція отримала розвиток в російській старчестве. Серед них особливо виділялися оптинские старці: преподобні Макарій (1788-1860), Амвросій (1812 – 1891), Варсонофій (1845 – 1913), славилися по всій Росії своїми пророцтвами і даром цілительства.
Апофатичне богослов’я доповнюється катафатіческого. Бог, будучи за своєю сутністю Запределье світу, в той же час Своїми енергіями пронизує його. Весь створений світ і в тому числі осіб несуть на собі печатку Його присутності. Катафатіческого судження і визначення ніколи не досягають передвічного істоти Бога, тим не менш, вони говорять про Бога в світі, про Його відношенні до світу. Бог є не тільки зовнішня причина всього сущого, а й прообраз його. Ось чому можна і треба переносити онтологічні визначення сущого на сверхсущее (Бога) як межа. Про Бога можна стверджувати все, бо Він є початок і кінець усього, межа і нескінченне підставу всього існуючого.
На основі катафатического богослов’я Псевдо-Діонісій будує свою онтологію і космологію (“Про небесну ієрархію”), ключовою ідеєю яких є ідея лада, добрий стан світу. Початок ієрархії – Свята Трійця, джерело життя і єдності всього сущого. Ієрархія є ступінчастий лад світу. У світі все розташовано по щаблях, визначеним ступенем близькості до Бога. Все прагне до Бога, але прагне за посередництвом вищих щаблів. Нагорі небесної тварної (т. Е. Створеної Богом) сходів стоять ангельські чини, які складають три ряди:
1. Серафими, херувими і престоли (славословлять Господа);
2. Панування, сили, влади (утримують світ в законосообразного порядку);
3. Почала, архангели, ангели (допомагають людям в їх духовній боротьбі зі злом). Ієрархія встановлена ​​для того, щоб людина і весь створений світ за посередництвом просвіти вищими істотами обожівает, т. Е. Уподібнювалися Богу і з’єднувалися з Ним.
Небесна ієрархія знаходить своє продовження в Церковній ієрархії вищий чин якої єпископський (ієрархи) служить справі освіти віруючих. Пресвітери тлумачать і пояснюють освіченим символи і християнські обряди. Диякони (літургії) служать очищенню підготовляв до хрещення і наставляють до нового життя неосвічених. У мирському колі Псевдо-Діонісій виділяє знову три чини. Вищий чин складають ченці, моляться за порятунок світу. Середній чин – “священний народ”, віруючі, що споглядає священні символи і їх таємний зміст. Нижчий чин, ще потребує очищення, представлений оголошеними, розкаюваними і одержимими.
Шлях до Бога веде через Церкву і через таїнства. Саме богослужіння є шлях обоження і освячення, саме в таїнствах здійснюється богоспілкування. Ісус Христос – початок якої ієрархії: Небесної, Церковної і земної.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.00 out of 5)

Східна патристика. Псевдо-Діонісій Ареопагіт