Офіти

Виник в Єгипті релігійне вчення офітів за змістом і духом близько до філософії гностиків. Офіти говорили, що Ялдаваоф (Ялдабаот), син Хаосу, творець видимої всесвіту – зла істота, старающееся засмучувати наміри доброго бога. Духи планет, повинующиеся Ялдаваофу, створили, за його велінням, людини, подібного ім. Але ворожа Ялдаваофу Вища Мудрість вдихнула в створеного ними людини божественний дух.

Роздратований цим, Ялдаваоф, за розповідями офітів, створив Офіоморфа, “змееобразнимі духу” на згубу людям. Щоб людина не досяг пізнання Бога, Офіоморф заборонив йому їсти від дерева пізнання. Але Небесна Мудрість зглянулася над нещасними людьми і, прийнявши вид змії, переконала їх порушити цю заповідь. Вони скуштували забороненого плоду і пізнали божественність своєї природи.

Таким чином, за системою офітів, біблійне гріхопадіння через куштування від древа пізнання перетворювалося у здобуття людьми моральної свободи і вищого знання. Ялдаваоф, Прогнівити на людей, вигнав їх з раю на землю, саме нижче з небесних тіл, піддав їх спокусам і страждань плоті. Але Небесна Мудрість не покинула їх своєю допомогою. Ялдаваоф створив Месію, призначеного повернути іудейський народ до служіння йому. Однак Небесна Мудрість виконала цього Месію, духом істини, так що він став Христом.

Ялдаваоф зрадив Месію смерті; але коли Месія помер тілом на хресті, Небесна Мудрість піднесла божественну частину його на небо, де знаходиться Ялдаваоф. У боротьбі з ним Христос помалу віднімає панування у Ялдаваофа, позбавляє його світла і життя, так що тому в кінці століть належить пащу в безодню небуття.

Таке вчення секти офітів, перетлумачувати догмати християнства і юдейства в іншому, часто протилежному сенсі. Суспільство офітів було досить впливовим на Сході. Виникнувши майже в один час з християнством, воно мало прихильників аж до VI століття.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Офіти