Критика роману “Три товариші”

“Три товариші” – третій роман Ремарка – письменника, який до моменту його виходу користувався світовою популярністю. Він став голосом втраченого післявоєнного покоління, невлаштованого, розчарованого і цинічного. Однак не всім цей голос подобався. Нацистам сентиментальні історії солдат вермахту явно не могли бути до вподоби. Мілітаристи за переконаннями відкидали мирний посил автора, їм здавалося, що він псує суспільство, якому потрібно зібрати всі сили для помсти. Саме тому після публікації нової роботи літератора позбавили німецького громадянства.

У США, куди він втік від переслідувань, його творчість оцінили вище. У Голлівуді відразу ж взялися за екранізацію роману, а такі літературні акули пера, як Хемінгуей, особисто познайомилися з емігрантом і висловили своє захоплення з приводу нового твору. Ремарка прихильно приймає преса, рецензії на його роботи виключно позитивні, зате в Німеччині за родинні зв’язки з автором стратили (так, була убита його сестра, а йому поштою було надіслано рахунок за проведену кара).

Кінцівка роману

Книга, безумовно, трагічна, наповнена глибинним сенсом, перш за все, про те високе почуття, яке завжди хвилювало все людство і не втрачало актуальності. Цим почуттям була фатальна любов Роберта до Патриції. Разом з нею в ньому вмирає життя. Жінка в романі символізує надію: після її загибелі країні судилося знову зануритися в морок безплідних амбіцій державних діячів, а її народу в особі Роберта випаде на долю безвихідна туга по мирному небі. Пат і була цим оазисом посеред хаосу. Дивлячись на неї, навіть друзі Роберта відчули оновлення і радість, однак їм немає місця в світі, де знову назріває війна: ми бачимо мітинги фашистів, які незабаром переростуть в саме кривава подія 20 століття. Так витончено, через любовну історію, Еріх Марія Ремарк, що є очевидцем і учасником подій, висловлює похмуре пророцтво своїй країні. Тепер ми знаємо, що воно збулося, і Роберту, і Отто не вдалося вибудувати нове життя. Кінець книги “Три товариші” так і залишилося відкритим фіналом, де трагедія лише відчувається, а не передається буквально.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)

Критика роману “Три товариші”