“Війна і мир” – критика

“Щоб жити чесно, треба рватися, плутатися, битися, помилятися… а спокій – душевна підлість” (Л. М. Толстой). (За романом Л. М. Толстого “Війна і мир”)
“Війна і мир” – один з найрідкісніших у світовій літературі прикладів жанру роману-епопеї. Лев Миколайович Толстой – один з найбільш читаних російських авторів за кордоном. Твір справило вибуховий ефект на світову культуру. “Війна і мир” – відображення російського життя початку XIX століття, життя вищого світу, передового дворянства. У майбутньому сини цих людей вийдуть на Сенатську площу відстоювати ідеали свободи, увійдуть в історію під ім’ям декабристів. Роман замислювався саме як розкриття мотивів декабристського руху. Розберемося ж, що могло послужити початком настільки великого пошуку.
Л. М. Толстой, як один з найбільших російських мислителів і філософів, не міг залишити без уваги проблему людської душі і сенсу існування. У його героїв чітко проглядаються погляди письменника на те, яким повинен бути чоловік. У Толстого є свій погляд на те, яким повинен бути чоловік. Основне якість, що характеризує велич душі для нього, – простота. Шляхетна простота, яка не химерність, відсутність надуманості, прикрашеному. Все має бути просто, ясно, відкрито і цим велике. Він любить створювати конфлікти між дрібним і великим, щирим і надуманим, ілюзорним і реальним. З одного боку, простота і благородство, з іншого – дріб’язковість, слабкість, негідну поведінку.
Толстой не випадково створює для своїх героїв критичні, екстремальні ситуації. Саме в них проявляється справжня сутність людини. Для автора важливо показати, що те, через що плетуться інтриги, відбуваються чвари і склоки, негідно душевної величі людини. І саме в усвідомленні власного духовного начала Толстой бачить сенс існування своїх героїв. Так, бездоганний князь Андрій лише на смертному одрі розуміє, що дійсно любить Наташу, хоча життя протягом усього роману давала йому уроки, але він був занадто гордий, щоб їх засвоїти. Тому він помирає. У його житті був епізод, коли він практично на волосок від загибелі зміг відмовитися навіть від близькості смерті, побачивши чистоту і спокій неба над Аустерліцем. У цей момент він міг би зрозуміти, що все навколо суєтно і, по суті, є нікчемною. Лише небо спокійно, лише небо вічно. Толстой не потім вводить в канву сюжету війну, щоб позбутися зайвих персонажів або слідувати історичній тематиці. Для нього війна – це, насамперед, сила, яка очищає погрузла у брехні і чварах світ.
Світське суспільство не дає ні душевного спокою, ні щастя найкращим героям Толстого. Вони не знаходять собі місця серед дріб’язковості і злоби. І П’єр, і князь Андрій намагаються знайти свій шлях у житті, тому що обидва розуміють велич свого призначення, але не можуть визначити ні в чому воно, ні як його реалізувати.
Шлях П’єра – шлях пошуку істини. Він проходить спокуса мідними трубами – йому належать мало не самі великі родові землі, у нього величезний капітал, шлюб з блискучою світською левицею. Тоді він вступає в масонський орден, але не може знайти істину і там. Толстой іронізує над містицизмом “вільних каменярів”, як людина, що бачить сенс не в атрибутиці, але в суті. П’єра чекає полон, критична і принизлива ситуація, в якій він і усвідомлює нарешті справжня велич своєї душі, де він зможе прийти до істини: “Як? Вони можуть полонити мене? Мою безсмертну душу?! “Тобто всі страждання П’єра, його непристосованість до світського життя, невдалий шлюб, непроявівшая себе здатність любити були не інакше як від незнання свого внутрішнього величі, своєї істинної сутності. Після цього переломного моменту в його долі все налагодиться, він знайде душевний спокій як довгоочікувану мету своїх пошуків.
Шлях князя Андрія – це шлях воїна. Він іде на фронт, поранений повертається у світ, намагається почати спокійне життя, але знову потрапляє на полі бою. Пережита біль вчить його прощати, і він приймає істину через страждання. Але, будучи все ж занадто гордим, він не може, пізнавши, залишитися жити. Толстой свідомо вбиває князя Андрія і залишає жити П’єра, повного смирення і неусвідомленого духовного пошуку.
Гідне життя для Толстого полягає в постійному пошуку, в прагненні до істини, до світла, до розуміння. Він не випадково дає своїм кращим героям такі імена – Петро та Андрій. Перші учні Христа, призначенням яких було слідування істині, бо він був і шлях, і істина, і життя. Герої Толстого не бачать істини, і лише її пошук становить їхній життєвий шлях. Толстой не визнає комфорту, і справа не в тому, що людина його не гідний, справа в тому, що людина духовна завжди буде прагнути до істини, а цей стан не може саме по собі бути комфортним, але лише воно гідно людської суті, і лише так він здатний виконати своє призначення.

“Війна і мир” – критика