Характеристика критика Латунського в романі “Майстер і Маргарита”

О. Латунський – один з антигероїв роману “Майстер і Маргарита”, другорядний персонаж, який не отримав докладного портрета зовнішності або внутрішніх якостей. При цьому Латунський зіграв важливу роль в житті Майстра, в пух і прах розкритикувавши його рукопис.

Майстер шкодує, що замість Берліоза не загинув Латунський. Чи не схильний до жорстокості, Майстер глибоко переживає відмову в публікації твору всього його життя, тому і уявляє собі Латунського своїм смертним ворогом. Ця ненависть передається Маргариті. Ставши відьмою, Маргарита не упустила можливість здійснити помсту за свого коханого, вчинивши погром в квартирі Латунського.

Прообразом Латунського послужив реальний критик, чия робота стала перешкодою для Булгакова. Свою неприязнь він переніс на сторінки роману, тим самим увічнивши образ недалекоглядного критика, який не зміг розпізнати письменницький геній Майстра і його самого.

У романі “Майстер і Маргарита” критик проживає в розкішній квартирі в новому багатоповерховому будинку. Маргарита, ламаючи дорогу обстановку його квартири, покрилася потом, і все одно її зусилля здавалися їй самій незначними. Розкіш і матеріальне благо критика різко контрастували з убогістю комірчини Майстра. Єдиний талант Латунського полягав в критиці письменників, а геній Майстри був визнаний навіть надприродними силами.

Всього лише виконавши свою роботу, критик Латунський став причиною цілого ряду подій, які Булгаков описав так яскраво. Зневіра Майстри, відчай і подальша лють Маргарити – все це послідовні елементи розповіді. Якби Латуньский схвалив рукопис Майстра, нічого цього б не сталося, і події розвивалися зовсім інакше. У Маргарити не виявилося б приводу відвідати бал Воланда. Іншими словами, злощасна стаття Латунського послужила переломним моментом в сюжеті, направила події розвиватися в потрібному автору руслі. При цьому настільки ключова фігура не отримала значного місця в творі, залишившись епізодичній особистістю. Можливо, це вказівка ​​на те, що в житті письменники рідко контактують з критиками, особливо з такими, які несприятливо відгукуються про їх творіннях.