Критика про оповідання “Антонівські яблука” Буніна

Твір відноситься до ранньої творчості письменника і по жанрової спрямованості являє собою розповідь, викладений в декількох частинах у вигляді авторського монологу, що має ознаки художнього нарису, оскільки в ньому відсутня динамічна подієва ланцюжок.

Написання розповіді доводиться на період зміни століть, що є символічним авторським ознакою, оскільки всю розповідь твори наповнюється письменницької сумом за який пішов часу, несучи з собою в минуле традиції дворянських станів. Основна тема розповіді виражається в зображенні письменником рідкісного людського дарунка у вигляді пам’яті ароматів, запахів, які відновлюють картини минулого життя через спогади про вдихали колись запахів.

Опублікований в 1900 році оповідання неоднозначно сприймається літературним співтовариством, які розділилися на дві протилежні критичних позиції. Частина літературних критиків, визнаючи письменницький талант автора, висловлює думку про те, що в оповіданні немає головної суті, оскільки автор відтворює на папері все, що попадається йому на очі, не гребуючи випадковими описами. При цьому багато хто з критикують розповідь літераторів дотримуються думки про упереджене ставлення письменника до старих поміщицьким побутовим традиціям, публікуючи в газетних виданнях навіть літературні пародії на бунинский розповідь з використанням відомих авторських метафор.

Однак прогресивні представники літературознавців, зокрема Горький Олексій Максимович, із захопленням сприймають бунінський твір, знаходячи його красивим, соковитим, душевним і називаючи піснею молодого бога. Антон Павлович Чехов з натхненням приймає розповідь письменника, вважаючи його чудовим виразом думки останнього із сотні справжніх російських літераторів дворянського походження, підкреслюючи різкість бунинських описів.

Деякі з критиків виділяють відмінну рису бунинського розповіді, яка має письменницьку взаємозв’язок з традиціями дворянської культури, яка народжує в авторській фантазії класичний літературний зразок, передає відчуття безповоротної загибелі дворянського класу і щемливої ​​туги за збіднілих дворянської культури, описаних за допомогою спокійних ліричних тонів.

Один з літературознавців акцентує увагу на нове бачення бунинской думки, що передає стильове сприйняття родових російських культурних традицій, що втілюють багатющу спадщину великої літератури в вигляді глибокої інтимної трактування. Незважаючи на сумний оповідної атмосфери розповіді, в творі відчуває авторська зворушливість і враження невіддільною взаємозв’язку людського життя з навколишньою природою. При цьому письменник підкреслює не просто неминучу зміну поколінь і необхідність зміни в життєвих устроях, а й збереження кращого, поетичного і чарівного, що було в минулому російського життя.