Що таке сорокоуст в церкві? Коли його замовляють?

Сорокоустом називають сорокоденне поминання християнина під час Божественної Літургії.

    Що таке сорокоуст в церкві? Що дає сорокоуст? Коли потрібно замовляти сорокоуст за здоров’я? Коли замовляти сорокоуст за упокій? Чим відрізняється сорокоуст від Псалтиря за здроров’я? Чим відрізняється сорокоуст від панахиди?
Що таке сорокоуст в церкві?

Сорокоуст здійснюють про померлих – це сорокоуст за упокій, його роблять і про живих, яким потрібна допомога, – це сорокоуст за здоров’я.

У момент поминання з просфори священнослужитель виймає частку за кожне ім’я, щоб під кінець Літургії опустити всі їх в Кров Христову з проханням очистити рабів Господніх від гріхів.

Щоб замовити сороукоуст, потрібно подати в церкві записку на спеціальному бланку: окремо за упокій, за здоров’я. У записці вказують ім’я поминаючого. Замовляють сорокоуст тільки для тих, хто хрещений.

Зробити це можна у будь-який час, обмеження існують лише на Великий Піст, тому що в ході його Літургію здійснюють тільки в суботу і неділю.

Що дає сорокоуст?

Сорокоуст – найзначніша з церковних молитов про конкретну потребуючу людину, найдієвіше поминання про нього.

Ця сила сорокоуста пов’язана зі священним в християнстві числом “сорок”.

Сорок років тривали поневіряння богообраного народу; сорок днів тривав піст Мойсея перед Божим Одкровенням; сорок днів провів Ісус у пустелі, перед тим як приступити до суспільного служіння, а після Воскресіння сорок днів Він відкривав Апостолам таємниці.

Ще в давнину, учнями Христовими, узаконена традиція поминати померлих протягом сорока днів – тоді і виникла традиція сорокоуста.

Пізніше на сорока Літургіях стали поминати і живих в молитві про їх здоров’я – духовне і фізичне.

Поминання допомагає душам покійних отримати прощення, а живим – знайти підтримку в пошуках, у важкій життєвій ситуації, в хворобах.

Коли потрібно замовляти сорокоуст за здоров’я?

Замовляти сорокоуст за здрав’я потрібно в тих випадках, коли потрібна чудова, дуже сильна підтримка людині – вашому рідному, близькому або вам самим – в боротьбі з хворобами, в подоланні важких життєвих ситуацій, в набутті душевного спокою.

Здоров’я – це не одне лише фізичне здоров’я, в першу чергу, це здоров’я душевне.

Якщо душа людини спокійна, думки його ясні, то і фізичні недуги відступають, налагоджуються мирські справи – в роботі, навчанні, взаєминах.

Тому сорокоуст можна і потрібно замовляти про людину, що створила багато зла, – в щоденних сорока поминання ми будемо звертатися до Бога з проханням наставити її, очистити від злих помислів, від підлості.

Християни нерідко замовляють Сорокоусти про своїх ворогів – це справжня християнська відповідь на заподіяне зло.

Коли замовляти сорокоуст за упокій?

Замовляти сорокоуст за упокій можна в будь-який час. Кращим же вважають сорокоуст протягом сорока днів по упокоєнню людини. Християни вважають, що в ці сорок днів душа померлого для земного життя людини подорожує по землі і відвідує небесні селища, пекельні прірви.

Два перших дні вона прилітає в ті місця на землі і до тих людей, які їй особливо дороги.

На третій день душа вклоняється Богу і відправляється для споглядання життя іншого – райського і пекельного. Лише на сороковий день визначається – у земних справах людини і помислах – місце душі в очікуванні загального Воскресіння.

Щоб полегшити долю душі покійного, яка в ці дні вже нічим не може собі допомогти, ми допомагаємо їй молитвами і добрими справами. Найсильніша, дієва молитва в цей момент – сорокоуст.

Чим відрізняється сорокоуст від Псалтиря за здоров’я?

Псалтир, повна назва – невсипущий Псалтир, – особлива молитва, яка читається цілодобово, абсолютно без перерв, і відбувається тільки ченцями і черницями в монастирях. Під час читання невсипущого Псалтиря вони поминають імена тих, за кого замовлено читання молитви.

Псалтир – найсильніша молитва, чинена людьми, які відреклися від мирського життя і прийняли ангельський образ.

Вона допомагає в боротьбі зі спокусами, дає сили жити і не впасти у зневіру.

Відмінність невсипущого Псалтиря від сорокоуста в тому, що сорокоуст – поминання на Літургії, Таїнство, а Псалтир – молитва. Тому священики говорять про більшу силу сорокоуста, здатного допомогти нам у найважливіших питаннях життя і смерті, в самих, здавалося б, нерозв’язних.

Чим відрізняється сорокоуст від панахиди?

Панахидою називають богослужіння за покійним, яке проводять до відспівування, на третій день по смерті, на дев’ятий і на сороковий. Призначення панахиди – допомогти душі в переході від життя мирського в загробне. Панахида відбувається в присутності близьких, тих, хто замовляє молитву. Під час неї вони знаходяться в храмі, де всі присутні беруть в руки свічки і запалюють їх.

Панахида – і допомога душі, і християнський обряд прощання.

Сорокоуст – незвичайної сили поминання, яке здатне не тільки допомогти душі попрощатися з земним, а й очистити її від гріхів, бо сорокоуст – Таїнство. Тому у християн прийнято замовляти і панахиду, і сорокоуст, щоб усіма силами допомогти душі Новопреставленого.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)

Що таке сорокоуст в церкві? Коли його замовляють?