Що за свято Стрітення?

У перекладі з церковного “Стрітення” означає “зустріч”. А подія, якій присвячено цей християнське свято, згідно з Біблією, відбулося на 40-й день після народження Христа.
За законом, прийнятим у церкви, перший син в ізраїльській сім’ї присвячувався Богу. Для цього маленьких хлопчиків на 40-й день після народження приносили до Єрусалимського храму, де над ними відбувався обряд посвячення. Батьки хлопчиків повинні були приносити жертву Богу: багаті – овець або биків, а бідні – голубів. Так вчинили і Йосип з Марією, батьки Ісуса Христа. При вході в храм їх зустрів старець Симеон. Бог сказав йому колись, що він не помре до тих пір, поки на землю не прийде Спаситель, а він був уже дуже старий і втомився жити.
Побачивши Марію з немовлям, Симеон підійшов до неї, взяв на руки Ісуса і звернувся до Бога з подячними словами:
– Тепер ти відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму з миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував для всіх людей…
Марія з подивом слухала старця і добре запам’ятала його слова, які потім, після розп’яття Христа, передала його учням, і вони були в 60-і роки I століття записані євангелістом Лукою.
Лука розповідає і ще про один епізод, який стався під час цієї зустрічі. У той час при храмі жила бідна вдова на ім’я Анна, їй було 84 роки. Вона теж підійшла до маленького Христа і дякувала Богові за те, що і їй довелося побачити Спасителя.
Ось цій події – зустрічі старця Симеона з немовлям Ісусом – і присвячується свято Стрітення Господнє. Він вперше був встановлений Єрусалимської церквою в IV столітті і відзначається щорічно 15 лютого, на 40-й день після Різдва Христового.
Можливо, хтось із вас бачив і ікону, присвячену Стрітення. На ній зображений старець Симеон, благоговійно тримає на руках немовля. Перед ним стоять пресвята діва Марія і пророчиця Анна, а трохи віддалік – Йосип з двома голубами в руках, яких він повинен принести в жертву.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Що за свято Стрітення?