Повідомлення-доповідь про Перуна

Перун у древніх слов’ян – це верховний бог, бог грози, неба, грому і блискавок, покровитель воїнів і князя. Ім’я “Перун” на давньослов’янських мовами означає “нищівний”, “блискавка”, “молот”, “б’є” (тобто блискавкою і громом), “той, хто вдаряє”.

Крім Перуна, стародавні слов’яни почитали ще безліч інших богів: сонячного бога Ярила, богиню любові Мокоша і інших. Перун же вважався наймогутнішим богом, йому приносили в жертву велику дичину і домашніх биків. Іноді вчені говорять, що Перун між поганами, і Ілля-пророк, воїн і громовержець, у православних – це один і той же образ насилає грозу. Шанувальники Перуна носили амулети у вигляді бойової сокири (адже він, нагадаємо, – покровитель воїнів). Топірці Перуна на шиї як знак зрілості чоловіки обов’язково носили дружинники давньоруських князів. Перун для древніх слов’ян – це уособлення чоловічої сили і міцності.

Дуб вважався священним деревом Перуна: під ним богу теж часто приносили жертви. Також в Стародавній Русі 8-9 століть стояло багато дерев’яних ідолів, що зображали бога Перуна: зазвичай бог тримав в руці бойову палицю воїна. На свята близько ідолів Перуна молоді хлопці влаштовували кулачні бої. Зазвичай ідола ставили на височини (куди частіше б’є блискавка, і звідки його далі видно), на пагорбі або в дубовому гаю. Також вважалося, що залізо на Землю посилає Перун – це скам’янілі частини впали на землю блискавок, “стріл Перуна”.

Знаком Перуна вважався також круглий камінь з діркою посередині. Пізніше російські називали такі камені “курячими богами” і вірили, що такий камінь має особливі властивості, охороняє від напастей домашню худобу і птицю.

Віру в Перуна і інші язичницькі вірування стали переслідувати, коли на Русі князем Володимиром Святославичем введено було християнство. Ідолів Перуна, як і ідолів інших язичницьких богів, топили в річках, їм заборонили молитися і приносити жертви. Але імена Перуна, “Перунових дубів”, “Перунових каменів і стріл” ще довго не сходили з вуст слов’ян.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.00 out of 5)

Повідомлення-доповідь про Перуна