Візантійська архітектура і живопис

Столиця Візантійської імперії вражала своїми прекрасними палацами і храмами. Особливо багато будівель було зведено за імператора Юстиніана I, що не жаліли коштів для прикраси Константинополя. Бажаючи прославити діяння Бога і залишитися в століттях великим правителем, Юстиніан наказав звести найбільший у той час храм християнського світу. Це був собор Святої Софії – Премудрості Божої, побудований під керівництвом архітекторів Анфімія і Ісидора всього за п’ять років. У ньому втілилося все краще, що було створено в архітектурі Сходу і Заходу.

Внутрішній простір величного храму вінчає величезний купол, діаметр якого перевищує 30 метрів. У підставі купола перебувають 40 віконних прорізів. Світло, що ллється з них, створює враження невагомості купола, як би парить над собором подібно небесному склепіння. Стіни і навіть підлогу храму були викладені мармуром, прикрашені золотом і сріблом. Прекрасні церкви споруджувалися і в інших містах імперії.

Візантійці були неперевершеними майстрами мозаїк, що створювалися на стінах і склепіннях храмів з невеликих шматочків кольорового непрозорого скла – смальти. Це мистецтво вони успадкували від художників Стародавнього Риму. Іншим видом живопису були фрески, що містилися найчастіше на стінах церков. Вони зображували епізоди з Священного писання, розповідали про життя і муки Ісуса Христа, подвиги святих, прославляли діяння імператорів.
У храмі містилися ікони. Першою з них християнське передання називає зображення Діви Марії, створене апостолом Лукою. Вона зберігалася в Константинополі, але була викрадена під час ворожої навали. У візантійського живопису діяв канон. Ікони, наприклад, вважалися не просто зображеннями Бога чи святих, а вікном в небесний світ, де все інакше, ніж на землі. Саме тому фігуру Христа малювали в кілька разів більші зображень, його оточували. Кожне живописний твір всередині храму мало строго певне місце. У куполі містилося зображення Христа у вигляді грізного судді, нижче були зображені учні Христа – апостоли, на стінах і стовпах – святі і пророки, на західній стіні храму – сцена Страшного суду.
Візантійці були кращими будівельниками та художниками свого часу, тому їх часто запрошували для спорудження та прикраси церков правителі інших країн – Болгарії, Сербії, Русі і навіть Італії.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.00 out of 5)

Візантійська архітектура і живопис