Витоки і основи християнської етики

Моральна філософія стоїків, і зокрема Луція Ганні Сенеки, мала значний вплив також на християнську етику. Не дивно тому, що в Сенеке бачили таємного християнина і приписували йому листування з апостолом Павлом. Найбільш виразно філософські ідеї, близькі християнській етиці, знайшли відображення в створеному Сенекою в кінці життя творі “Моральні листи до Луцилія”. Луцилий, приятель Сенеки, був прокуратором Сицилії, римської провінції. Він був людиною освіченою, схильним до науковим здобутків, які цікавляться стоїчної філософією. Переписка тривала з 60-х рр. по 65 р від Р. Х., тобто останній рік життя філософа. Всього Сенека написав 124 листи. У листах знайшов відображення повний курс моральної філософії стоїків. Сенека міркує про багатство і бідність, про свободу волі, про мінливості долі, про безсмертя душі, про дружбу, про проблему смерті й безсмертя.
Зміст цілого ряду листів близько до ідей християнства. Так християнські теологи, що розробляли аскетичні теорії, надавали великого значення судженням Сенеки про необхідність вести здоровий спосіб життя. Сенека писав: “Ведіть здоровий спосіб життя, піклуйтеся про тіло лише настільки, наскільки це необхідно для здоров’я. Треба бути суворим до плоті, щоб вона корилась духу. Нехай їжа тільки умеряет голод, житло служить захистом тіла від негоди. Неважливо, з чого воно побудовано. Людина однаково може сховатися як під соломою, так і під золотом “. Міркування Сенеки про істинну радості використані християнами при розробці теорії морального самовдосконалення. “Істинна радість не в чуттєвих, швидкоплинних настроях, – говорив Сенека, – вона в спокійній совісті, чесному образі думок, в праведних вчинках, в презирстві до розкоші, в скромному і помірному способі життя, що має розумну мету”. Сенека був стурбований зростаючою духовної убогістю людей. “Наскільки багато займаються тілесними вправами і як мало займаються духовними, – говорив він, – яке збіг народу буває на уявленнях і ігрищах і яке усамітнення панує навколо храму науки. І як тупі і нерозвинені бувають ті, руки і плечі яких приводять натовп у захват “.
У цілому ряді листів Сенека висував ідею про божество, що живе в людині. Ця думка вперше була висловлена ​​ще Сократом, який говорив, що його спонукає міркувати про чесноти і з’ясовувати їх зміст божество, яке живе в ньому самому. Саме цю думку розвивав Сенека. Він писав: “Бог близький до тебе; він з тобою; він в тобі. Так, про Луцилий! Це так: в нас мешкає божественна благодать, охоронець і страж всякого блага і зла всередині нас. Ніхто не може бути хорошим без Бога. Тільки Бог подає нам прекрасні і піднесені поради. Якщо ти зустрінеш людину, що залишається безстрашним серед небезпек, чужого низьких пристрастей, щасливого в самих тяжких обставинах, що відноситься до людей як вищий і до богів як рівний, хіба ти не подумаєш про нього, що на нього зійшла Божественна благодать “. Ця стоїчна ідея, що відображала формування в Римській імперії єдиної монотеїстичної релігії, і стала одним з джерел християнського вчення про Святого Духа, який як Божественна благодать сходить на щиро віруючої людини. Смерть великого римського філософа Луція Ганні Сенеки відповідала його моральним принципам.
Ставлення до нього було неоднозначним. Католики його боготворили, протестантські теологи і деякі світські вчені давали йому невтішну характеристику і лише з кінця ХVIII ст. його добре ім’я було peaбілітіровано. Великий російський поет Майков на його честь написав вірш, у якому в уста Сенеки вклав наступні рядки, що відобразили ідеї стоїчної моральності:

Творець мені розум строгий дав,
Щоб я всесвіт звідав.
І що в собі і в ній пізнав,
У науку пізнім онукам зрадив.
Послав назустріч злобу мені,
Розпуста жахливий і мерзенний,
Щоб я, як дуб на височині,
Серед бур зміцнів у боротьбі майстерною,
Щоб в масі подвигів і справ
Я образ свій відобразив.

Якщо витоки християнської етики виявляються в греко-римської філософії, то основи її відбилися насамперед в Старозавітної біблійній літературі. Ними були відомі 10 Заповідей, які сформулювали іудейські жерці від імені Бога Яхве, що уклав Договір (Заповіт) з єврейським народом і його патріархом Мойсеєм. Вперше про 10 Заповідях йдеться в Старозавітної книзі “Вихід” (гл. 20). Знову перераховуються ці Заповіді в книзі “Второзаконня” (гл. 5). Заповіді наступні:
“І Бог промовляв всі слова оці, кажучи: 2. Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю, з дому рабства. 3. Та не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм. 4. Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. 5. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків до третього і четвертого роду, що ненавидять Мене. 6. І чинить милість тисячам пологів люблять Мене і дотримуються Заповіді Мої. 7. Не свідчи імені Господа, Бога твого, надаремно. 8. Пам’ятай день суботній, щоб святити його. 9. Шість днів працюй і роби всю працю свою. 10. А день сьомий – субота для Господа, Бога твого: не роби в нім ніякої справи ні ти, ні син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, ні прибулець, що в брамах твоїх. 11. Бо шість днів створив Господь небо та землю, море і все, що в них, а дня сьомого спочив. Тому поблагословив Господь день суботній і освятив його. 12. Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь Бог твій дає тобі. 13. Не вбивай. 14. Не чини перелюбу!. 15. Чи не кради. 16. Не свідчи неправдиво на ближнього твого. 17. Не жадай дому ближнього твого; , не бажай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, нічого, що у ближнього твого “.
Ці Заповіді відображають час становлення правових відносин у стародавніх євреїв і є загальним введенням до склепіння давньоєврейських законів, про які йдеться в главах 21-й і 22-й книги “Вихід” і більш докладно в розділах 19- 25-й книги “Второзаконня”. Велика частина згаданих Заповідей, коротко і ясно сформульованих, перетворилася на найважливіші принципи не тільки релігійною, але й взагалі загальнолюдської моральності. Християни використовували ці 10 Заповідей і, переробивши їх, зробили основою своєї етики.
Найважливіші моральні цінності християн знайшли відображення також у Нагірної Проповіді Ісуса Христа (див. Євангеліє від Матвія, гл. 5-7). Автор Євангелія вустами Ісуса Христа визначає тих, до кого звернена проповідь. Христос навчав їх, кажучи: 3. Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне. 4. Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені. 5. Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю. 6. Блаженні голодні та спраглі правди, бо вони наситяться. 7. Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть. 8. Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога. 9. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими. 10. Блаженні вигнані за правду, бо їхнє Царство Небесне. 11. Блаженні ви, коли будуть ганьбити вас і гнати, і всіляко несправедливо злословити на Мене.
Складовою частиною християнської етики є вчення про відплату, наступним чином викладене Ісусом Христом у Нагірній Проповіді: 12. Радійте й веселіться, бо нагорода ваша велика на небесах. Повірили в Істинного Бога Ісус Христос уподібнює пророкам, які також були переслідувані. Він називає їх сіллю землі і істинним світлом. Він виділяє їх серед інших людей і підкреслює, що саме їм воздасться на небесах і вони увійдуть в Царство Небесне: “Ви – сіль землі. Якщо сіль втратить силу, то чим насолити її? Вона вже ні до чого не придатна, хіба щоб викинути її геть на попрання людям. 14. Ви – світло світу. Не може сховатися місто, що стоїть на верху гори. 15. І запаливши свічку, не ставлять її під посудину, але на свічник і світить всім у домі. 16. Так, ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого Небесного “.
Християнська етика грунтується на вищому моральному законі пророків, і Ісус Христос підкреслює в Нагірної Проповіді, що він прийшов не порушити цей закон, але виконати його більш послідовно, ніж древні: “17. Не думайте, що Я прийшов порушити закон чи пророків; не порушити прийшов Я, але виконати. 18. Бо поправді кажу вам: Доки перейде небо і земля, жодна йота або ні одна риска не перейде з закону, аж поки не збудеться все. 19. Отже, хто порушить одну з найменших цих заповідей і навчить так людей, той буде найменшим у Царстві Небеснім; а хто виконає та й навчить, той великим назветься у Царстві Небесному. 20. Бо кажу вам, якщо праведність ваша не буде рясніша праведності книжників і фарисеїв, то не ввійдете в Царство Небесне “.
Ця думка Ісуса Христа, викладена автором Євангелія, і не будучи правильно зрозуміла, мала негативні наслідки в майбутньому для загальнолюдської культури. Ісус Христос не закликав відмовлятися від стародавніх книг і навчань. Він лише вказував на те, що їх потрібно глибше і правильніше розуміти і тлумачити. Ранні християни, запалені ненавистю до юдейських фарисеям і законникам, так само як і до римлян, піддавали їх жорстоким гонінням і не вникають глибоко в проповіді Ісуса Христа, стали ставитися зі зневагою, а часом і вороже до книжкової мудрості, до самих книгам. Саме в силу цього ранні християни палили античні книги. Незабаром християни усвідомили важливість стародавньої у тому числі античної літератури і стали вивчати її з тим, щоб краще зрозуміти догмати самої християнської віри.
Однак і в наступні часи католицька християнська Інквізиція спалювала книги, зміст яких суперечило ортодоксальним догматам церкви, а з їх авторами жорстоко розправлялася. Ця риса згодом передалася світським тоталітарним режимам – фашистському та комуністичному, які, подібно християнської церковної Інквізиції, спалювали книги, визнані ворожими цим режимам, і по-звірячому розправлялися з їх авторами.
Автори синоптичних, тобто розповідають про діяння Ісуса Христа, Євангелій його вустами призводять чотири з 10 Заповідей: “не убий”, “Не чини перелюбу”, “Не клянись неправдиво”, “люби ближнього свого”, коментуючи і вносячи суттєві корективи. Ісус Христос, як передають євангелісти, протиставляє християнське тлумачення Заповідей іудейським.
Так, Христос підкреслює: “21. Ви чули, що сказано древніми: “Не вбивай, а хто вб’є, підлягає суду”. 22. А Я кажу вам, що всякий гнівається на брата свого, підпадає вже судові хто скаже на брата свого: “раку” (порожня людина), підлягає синедріону (верховне судилище), а хто скаже “божевільний”, підпадає геєнні огненній. 23. Отже, якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що твій брат має щось проти тебе. 24. Залиш там дар свій перед жертовником і піди, помирися з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар твій. 25. Мирися з твоїм противником швидше, поки ти ще з ним у дорозі, щоб суперник не віддав тебе судді, а суддя не віддав тебе слузі і не вкинули б тебе до в’язниці “… Отже, на відміну від іудейської заповіді, яка передбачає, що за скоєний злочин має обов’язково послідувати покарання, християнська мораль передбачає насамперед необхідність примирення суперників і ворогів.
Далі Христос призводить Заповідь “Не чини перелюбу” і коментує її. Він зазначає: “27. Ви чули, що сказано древніми: “Не чини перелюбу”. 28. А Я кажу вам, що кожний, хто дивиться на жінку з пожадливістю, той уже вчинив із нею в серці своєму. 29. Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, а не все тіло твоє вкинуто в пекло. 30. І якщо права рука твоя спокушає тебе, відітни її й кинь від себе; бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, а не все тіло твоє вкинуто в пекло. 31. Сказано також, що якщо Хто дружину свою відпускає, нехай дасть їй листа розводового. 32. А Я кажу вам: Хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу; і хто візьме шлюб з розлученою, той чинить перелюб “. Таким чином, християнство на відміну від сформованої римської та іудейської практики сімейних розлучень вважало заборона розлучень мірою, спрямованої на зміцнення сімейних відносин.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Витоки і основи християнської етики