Твір “Чим доброта відрізняється від милосердя?”

Багато людей плутають поняття доброти і милосердя, вважаючи, що це синоніми. Ці поняття справді схожі, але не замінні один одним. У чому ж їх відмінність?

Доброта – це духовна характеристика людини. Кожен з нас володіє нею в будь-якій мірі. Але кому-то відсипане з лишком, хтось отримав лише сірникову коробку.

Милосердя – це риса доброти. Якщо розібрати граматично, то воно складається з двох коренів: “миле серце”. Це поняття пішло з релігії і означає любов до ближнього і Бога. Тобто це добрі діяння або активна доброта.

Доброта і милосердя існують як дві сполучені посудини. Одне випливає з іншого. По-справжньому милосердний людина повинна бути спочатку добрим і діяльним, тобто здійснювати добрі вчинки, а не “дивитися з добротою в очах” на людей.

Якщо ж доброта в людині відсутня, то все його “добрі” справи – це дії на показ, “театральщина”. Всього лише ширма для егоїзму, щоб довести всім свою перевагу і “святість”.

Яскравий приклад можна спостерігати в творі Ф. М. Достоєвського “Злочин і кара” – це персонаж Соні Мармеладової. Вона є протиставленням головному герою.

Соня добрий за своєю суттю людина і здатна на співчуття. Вона жертвує собою заради родини, потім заради Раскольникова. Родіон ж вміє тільки співчувати. Він допомагає знедоленим, приниженим і ображеним. Але робить це немов по шляху до своєї мети, якої він так і не досягне, оскільки не керується в своїх діях важливими духовними законами.

Це класичний хід російської літератури. Вона не те щоб любить викривати вади, швидше за порівнювати людські душі: Дмитро Нехлюдов у Л. М. Толстого, Лідія Михайлівна у В. Г. Распутіна, Опудало у В. К. Железникова і т. д.

У кінематографі теж можна знайти подібні теми. Наприклад, “Аватар” Джеймса Кемерона. Так, він починається як класичний фентезійних світ зі своїми правилами і законами. Але душі творців, які вклали себе в це дітище, точно такі ж, як і 7 мільярдів на планеті Земля. І Джейк Саллі як і Соня Мармеладова жертвує собою в ім’я доброти і милосердя. Це можна побачити як в головній битві, так і в прощанні з власним тілом.

Як можна зрозуміти всі проблеми йдуть саме через підміну цих двох понять. Люди не здатні читати чужі думки і вгадувати чужі вчинки. Світ був би набагато простіше і краще, розвивай кожен в собі ці якості.

Але звичайно простіше звалити це на інших, а потім скаржитися, що світ прогнив і “ніхто навіть собачку НЕ погодує”. Потрібно почати з себе. Кожен день вчитися слухати і чути інших, прощати і допомагати, приділяти час нужденним. Все це немов дитячі кубики у величезній піраміді світу. І підстава її має бути міцним, щоб жодна війна, голод або інше лихо не змогло зруйнувати будівлю. Адже верхівку завжди можна відновити, але якщо впаде нижній рівень, то вже не можливо буде зібрати земну кулю назад.

Варіант 2

Такі якості, як доброта і милосердя цінуються в людях набагато вище за інших. І це справді найкращі риси характеру, але чомусь їх часто вважають синонімами. Це не вірна трактування

Доброта – це риса характеру, не завжди супроводжується вчинками. Людина може нескінченно називати себе добрим, але не робити добрі справи. Він міг би співчувати, співпереживати, але не допомагати. А милосердя – це вчинки, реальна допомога, причому абсолютно безплатна. Милосердя – це м’якість серця, коли людина дуже чуйно відчуває чужий біль і готовий прийти на допомогу не на словах, а діями. Добра людина може бути не милосердним, але милосердний апріорі добрий.

Часом милосердя асоціюється з проявом релігійності. Але ця риса властива не тільки віруючим, адже можна бути милосердним, не вірячи в Бога. Від чого залежить, милосердна людина або добрий? Швидше, це закладено природою. Це чуйне серце, цього неможливо навчитися або змусити себе бути таким.

Добро не менш важливо і значимо в житті, але милосердя і добросердечність – це цінно, адже це прояв людяності, на жаль, не дуже часто зустрічається. Наприклад, людина, співчуваючий чиєїсь біди – це добра людина. Якщо хтось допоміг старенькій донести важку сумку – це прояв доброти, а нагодувати бездомних тварин, бути волонтером в будинку дитини, безкоштовно допомагати людям похилого віку по дому – це милосердя.

В історії існує відмінний приклад милосердя. За часів ВВВ жив німець Оскар Шиндлер, який врятував велику кількість полонених євреїв від мук і смерті в концентраційних таборах. Ця людина була власником заводу з виробництва посуду. Під приводом того, що йому потрібна була робоча сила, він забирав за викуп євреїв, поляків і росіян з німецьких лап. Деякі критики, ймовірно ті, у кого немає серця, вважають, що Оскар Шиндлер робив це виключно з вигоди. Але це абсурдно, він був украй багатий і міг собі дозволити що завгодно. Якби не його чуйне серце, він би не став ставити себе під загрозу і ризикувати своєю репутацією заради євреїв, адже він був чистокровним німцем. Німець з чистою душею, яких було вкрай мало.

Згодом він тільки імітував роботу свого заводу, на його території просто жили колишні полонені. Це великий приклад милосердя. До цього дня нащадки врятованих ним євреїв приходять до нього на могилу і дякують йому за збережені життя.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Твір “Чим доброта відрізняється від милосердя?”