Що таке церква і навіщо туди потрібно ходити?

Духовне життя має унікальну формою вираження. Порятунок будь-якого з нас є особистою справою, тобто можливим по нашій власній вірі в Ісуса Христа, однак будь-який дійсно віруюча людина намагається з’єднатися з іншими дітьми Божими і приходить для цього в церкву.

Що таке церква? І для чого в неї ходять справжні християни?

Що таке церква?
Для чого потрібна церква?
Що можна робити в церкві?
Чого не можна робити в церкві?
В якому одязі потрібно ходити до церкви?

Що таке церква?

Слово церква походить від грецького прикметника Κυριακόν, що означає “Господнє”. У християнстві, незалежно від його напряму, існує кілька понять цього терміна. У широкому сенсі церквою називають релігійна спільнота людей, які об’єднані між собою вірою в Ісуса Христа.

В силу того, що в XI столітті подібні об’єднання почали ділити на конфесії, церква стала позначати також особливість віросповідання, наприклад православна церква, греко-католицька, лютеранська і т. Д.

У вузькому розумінні церква – це спорудження особливої ​​архітектури, де проводяться релігійні обряди і богослужіння. Від звичайних будинків вона відрізняється плануванням у вигляді хреста, наявністю освяченого престолу і вівтаря з образами святих.

Православні церкви часто бувають увінчані куполами, причому їх кількість має символічне значення. Наприклад, один купол означає єдність Бога, три куполи – Святу Трійцю.

Для чого потрібна церква?

На питання, для чого потрібна церква, складно відповісти однозначно, оскільки кожен віруючий шукає в ній щось своє. Одні ходять до церкви, щоб поспілкуватися з Богом, помолитися йому, попросити милостей або прощення за гріхи, інші відвідують храми тільки в дні важких випробувань в надії, що Господь допоможе вирішити їхні проблеми, а треті сприймають цю споруду як певний соціальний інститут, який може принести певну користь.

Дійсно віруючі люди бачать в церкві місце, де можна зустрітися з Господом і стати членом єдиної християнської сім’ї, яка почула голос Божий і пішла за Спасителем. Вони приходять в храм заради очищення, молитви, прийняття Таїнств, сповідання.

Коли їм добре, віруючі поспішають до церкви подякувати Всевишньому і знайти ще більшу благодать, коли погано, йдуть в храм поговорити з ним, вилити свою душу і попросити, щоб Бог наставив їх на шлях істинний.

Що можна робити в церкві?

Багато людей відвідують церкву лише у свята, тому погано уявляють собі, що можна робити в цьому духовному будівлі. Насправді в храмі допускається робити все, що завгодно Господу, тобто молитися, звертатися до нього з бідами і радощами, підносити хвали.

Під час відвідування церкви можна прикладатися губами до ікон і хоронитель себе хресним знаменням. У церкві ставлять свічки за здоров’я чи упокій, беруть участь в богослужіннях, вінчаються, хрестять дітей, сповідаються і причащаються. Свічку допустимо ставити будь-якою рукою, а ось хреститися тільки правою.

Чого не можна робити в церкві?

Під час візиту до церкви слід дотримуватися деяких правил, які забороняють голосно розмовляти в стінах храму, вітатися за руку зі знайомими і класти руки в кишені. Перебуваючи в духовному будівлі, не можна жувати жуйку, а під час богослужінь вести будь-які грошові справи, крім придбання свічок.

Церква – це місце підвищеної благоговіння, тому в більшості випадків небажано фотографувати ікони або вести відеозйомку. Якщо ви хочете зробити знімки, краще завчасно запитати дозволу у священнослужителів.

Згідно церковній практиці, в духовне будівля неприпустимо входити з собаками. Нехрещений людина може прикладатися до ікон або мощам, але не має права брати участь в святих Таїнствах або виходити до Миропомазання.

Жінці категорично забороняється приходити до церкви з макіяжем, оскільки вважається, що в такому випадку вона робить відразу два гріха – відволікає інших від молитви і не відповідає церковним статутом.

В якому одязі потрібно ходити до церкви?

Одяг, в якій людина йде до храму, повинна бути скромною і не привертає увагу. Слід надавати перевагу темні, спокійні кольори і неприпустимі яскраві. Що стосується жінок, їм небажано надягати в храм штани, а плаття або спідниця повинні бути благопристойної довжини, тобто до колін або нижче.

Заміжні жінки повинні мати на голові хустку, чоловікам же, навпаки, при вході в будівлю слід знімати головний убір.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2.50 out of 5)

Що таке церква і навіщо туди потрібно ходити?