Що означає слово “стигмата”

Слово “стигмата” прийшло до нас з грецької мови і перекладається як “знак, мітка, друк”. Перші згадки про стигмати з’явилися близько 800 років тому і являють собою кровоточать рани, що з’являються на тілі людини.

Долоні і ступні Христа були пробиті цвяхами, терновий вінець дряпав голову, а римський воїн добив Його ударом гострого списа в серце. Стигмати – це знаки страждань Христових, знаки, які іноді з’являються на тілах християн в місцях поранень Ісуса. Дивно те, що зазвичай ці знаки проявляються на людях, які сповідують католицизм. Явище це досить рідкісне, а в православних країнах часто розцінюється, як шахрайство та шарлатанство. Але однозначно стверджувати таке не можна, тому що існують офіційно визнані факти появи стигматів, хоча точні причини невідомі, існують лише припущення.

Прийнято вважати, що першою людиною, на тілі якого з’явилися стигмати, був святий Франциск Ассизький і сталося це в 1224 році. Існує кілька версій виникнення цих знаків, які більшість віруючих людей вважають Даром Божим. За однією з них, стигмати з’являються на тілі вразливих людей, які можуть тривалий час спостерігати за стражданнями Ісуса на картинах або в кіно або представляють все це в деталях. Якраз тому стигмати проявляються у жінок, як на натурах більш вразливих. На даний момент, більшість людей, відзначених знаками страждань Спасителя, знаходяться в психіатричних лікарнях у зв’язку з тим, що вони сильно схильні істерії і інших душевних розладів. На думку фахівців, всерйоз займаються цим питанням, за весь час зафіксовано близько 500 підтверджених випадків стігматізма, більшість з яких були відзначені в Італії.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)

Що означає слово “стигмата”