Різниця між православ’ям і католицизмом

Доктрини православ’я і католицизму були розділені протягом тисяч років. У спробі провести різницю між католицизмом і православ’ям, багато хто, особливо православні, використовують терміни Папа, филиокве і чистилище, щоб показати різницю між ними. Тим не менш, є багато відмінностей, у тому числі і значні.

Католицька церква приділяє велике значення людському розуму і намагається привести його у відповідність із знаннями і наукою. Православна церква не прагне приміряти людський розум і віру, але підтримує висновків науки чи філософії, якщо вони пролили світло, або надати підтримку, у вченні Христа.

Католицька церква підтримує теорію розвитку віри, тобто вони вірять, що вчення Христа змінюється з часом. Вони вірять, що Христос тільки “посадив” насіння віри, які росли і дозрівали протягом століть. Хоча православ’я визнає зміни, але не додає і ні чого не видаляє з віри для додавання нового, яке приходить із змінами в суспільстві.

Що стосується докази існування Бога і Його божественної сутності, Православ’я вчить, що знання Боже знаходиться в людській природі, саме тому люди знають, що Він існує. Людський розум не може сказати більше того, що сказав Бог людині. Це дуже контрастує з католицьким вченням про Бога, яке стверджує, що вічне існування Всевишнього може бути доведено людським розумом. Католики вірять, що Бог є “реальним буттям”, і що люди мають схожість з Ним.

Обидві доктрини визнають сім таїнств: Миропомазання, Покаяння, Свячення (посвячення в духовний сан), Шлюб, Хрещення, Євхаристія (причастя) і Святе масло для зцілення. Православ’я вчить, що мирське наповнюється благодаттю, коли закликаєш Святий Дух. Католики вважають, що відповідальність за ефективність таїнств лежить на священику, який виступає “в особі Христа”.

Що стосується шлюбу, священні узи шлюбу в православ’я не є юридично зобов’язуючим договором, на відміну від католицизму. У Православ’я священний шлюб це зв’язок між Христом і нареченими у присутності людей через священика. Розлучення, не допускається, це допустимо тільки у випадку невірності. Католики не дозволяють розлучення ні за яких обставин, так як святий подружньої “контракт” нібито пов’язує чоловіка і жінку в церкві назавжди.

Резюме

1. Католицизм намагаються пояснити поняття віри за допомогою розуму, в той час як Православ’я не зв’язує людський розум з вірою.

2. Католицька доктрина розвивається з часом і намагається вписатися в сформовані обставини, в той час як Православ’я не змінює вчення відповідно до ситуаційними потребами.

3. Священні узи шлюбу: для католиків, розлучення не допускається ні за яких обставин, у той час як для православних, ця проблема може бути дозволена після перелюбу.

4. Католики вважають, що людський розум може довести існування Бога, в той час як православні вірять, що знання Боже є в людській природі (душі).


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)

Різниця між православ’ям і католицизмом