Малий лебідь

Малий лебідь утворює окремий вид в сімействі качині загону гусеобразние. Птах ця тяжіє до арктичних і субарктичним широт. Гніздиться в прибережній низовині (тундрі) Євразії від Кольського півострова до тихоокеанського узбережжя. На сьогоднішній день існують 2 популяції. Одна західна, а друга – східна. Межею між ними вважається півострів Таймир. До місць гніздування пернаті прилітають в середині травня. А покидають холодний північ в останніх числах жовтня.

Західна популяція перечікує морозну зиму в Західній Європі. Це Данія, Нідерланди і Англія з островами. В основному це південне узбережжя Північного моря. Східна популяція мігрує набагато далі. Вона долітає до південних прибережних районів Китаю і навіть до острова Тайвань. Частина птахів летить в Корею і Японію. Деякі пернаті з обох популяцій летять в Іран і на південь Каспійського моря. Колись їх улюбленим місцем вважалося Аральське море. Але в даний час воно схильне екологічної катастрофи, тому не тільки лебеді, але й інші птахи його уникають.

Зовнішній вигляд

Птах невелика в порівнянні з іншими представниками роду лебедів. Довжина тіла досягає 1,15-1,4 метра. Розмах крил становить 1,7-2 метра. Вага птиці коливається в межах від 3,5 до 7,5 кг. Середня вага самців становить 6,4 кг, а у самок цей показник дорівнює 5,7 кг. При цьому східна популяція декілька більше західної. Дзьоб птаха має 2 кольори – чорний і жовтий. Від заснування поширений жовтий колір, а друга половина дзьоба чорна. Причому чорного кольору більше, ніж жовтого. Біля східної популяції жовтого кольору на дзьобі менше, ніж у західній. Оперенье має білий колір, ноги темні. Статевий диморфізм між статями відсутня.

Розмноження

Птах ця моногамна, пари утворюються на все життя. Гніздяться вони розрідженими колоніями. Тундра велика, і відстань між гніздами може становити 2-3 км. Влаштовується гніздо в заболоченій місцевості. Для цього вибирається відносно суха височина. Гніздо являє собою пагорб з гілок. На його вершині влаштовується поглиблення, яке вистилається пір’ям. Самка вищипує їх з грудей. У кладці зазвичай налічується 3-5 яєць. Інкубаційний період триває 30 днів. Вилупилися пташенята покриті світло-сірим пухом. Оперяються вони через 40 днів, а через 2 місяці після народження стають на крило. З батьками молодь живе до наступної весни. Статевозрілим малий лебідь стає на 3-му році життя.

Харчування і чисельність

Основний раціон харчування складається з рослинної їжі. Це водні та наземні рослини. До них відносяться водорості, трава, ягода. З’їдаються картопляні бульби, буряк. Невеликий відсоток припадає на тваринну їжу. Це риба і молюски. Що стосується чисельності, то загальна кількість птахів складає приблизно 50 тис. Особин. Східна популяція дещо більше західної. Найменше пернатих налічується в Ірані в зимовий період. Туди прилітають не більше 1000 особин. У Європі перечікують зиму порядку 18000 птиці, а в Східній Азії 20000 птахів. Решта представників виду відвідують в холодний період року інші регіони.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Малий лебідь