Короткий зміст повісті “Іуда Іскаріот” Андрєєва

Юда Іскаріот зовнішність мав відразливу. Череп дивної форми був покритий короткими рудим волоссям. Одна сторона обличчя була застигла з незрячим оком. Голос теж відрізнявся немилозвучними. Майже всі добропорядні люди Юди вважали Юду поганою людиною. Учні говорили Христу, що Юда брехун і кривляка, приносить лише прикрощі та сварки. Майже всі не сумнівалися, що Юда з’явився близько Ісуса для виконання якогось злого й підступного плану. Але Христос прийняв Юду як і інших знедолених.

Поступово учні звикли до наводять жах Іуді і навіть довірили йому розпоряджатися грошима. На плечі чоловіка лягли всі турботи про покупках і нічлігу. Він виконував справи з ретельністю.

Незважаючи на те, що брехливий чоловік постійно розповідав неймовірні історії, які нібито відбулися з ним, він завоював прихильність деяких учнів Ісуса своєї старанністю. Тільки Фома вступав в полеміку з брехуном, змушуючи Юду визнаватися у брехні. Підходячи до якогось житла, Юда Іскаріот завжди говорив про мешканців його погано. А після говорив, що все його обманюють.

В одному селищі люди і насправді прийняли прибульців вороже, навіть погрожували побити їх. Однак Юда врятував всіх. Він бігав перед натовпом, щось кричав, брехав, цим відвернув увагу жителів, і подорожні зуміли піти. Але Юда не отримав подяки від Ісуса за цей вчинок.

В один із днів після тривалого переходу подорожні зупинилися відпочити. Учні почали змагатися в силі – кидали каміння в ущелину. Юда виявився сильнішим Петра в цій забаві. Але знову приходить Ісус до місцевости став хвалити переможця. Юда питав у Фоми, чому вчитель не любить його, адже він врятував усіх від розлючених людей? На що отримав відповідь, що Ісус не хвалить його, тому що він весь час бреше. Як любити людину, яка час бреше і проклинає.

Коли учні викрили Іуду в тому, що він краде їхні гроші і хотіли вигнати його, Ісус велів його не чіпати. Якось раз Іоанн підійшов до Юди й поцікавився, він або Петро буде з Христом в райському царстві? Юда сказав, що звичайно, Іоанн. А коли Петро підійшов до брехливому людині з таким же питанням, то Юда стверджував, що, звичайно ж, Петро буде головним у Ісуса. А коли два учні попросили вголос сказати, чиє місце перше, то Юда відповів, що його.

Першим кроком Іуди до зради був його візит до первосвященика. Зрадник розповідав про проповідях і чудеса Ісуса, закликав первосвященика покарати Христа. Але стара людина боявся смути, яка може настати, зважся він стратити Ісуса. Тоді прийшов Юда вдруге до первосвященика і пообіцяв віддати вчителя за тридцять срібників.

А коли зрадник повернувся до своїх друзів, то став вгадувати і виконувати всі найменші бажання Христа, лестити супроводжуючим його чоловікам і жінкам. Так само Юда намагався учням навіяти думку, що якщо виникне необхідність, то треба захищати Ісуса зі зброєю в руках. Коли ж прийшли воїни заарештовувати Христа, жоден з учнів не заступився за вчителя. Коли Ісуса вивели на суд, і натовп кричала про умертвіння, ніхто з учнів не заперечив. Всі відмовилися від вчителя, як він і передрікав.

На наступний ранок після страти Юда прийшов до первосвящеників і сказав, що вони вбили невинного. Потім пішов до учнів Ісуса і питав, чому вони не заступилися за вчителя? Не витримавши мук Юда повісився.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Короткий зміст повісті “Іуда Іскаріот” Андрєєва