Калонг

Калонг або Калонг входить в сімейство крилани і утворює вид в роду летючі лисиці. Регіон проживання охоплює Малайський півострів, на сході Філіппіни, на півдні Суматру, Яву, Борнео, Тимору. Тварина любить прибережні райони, але також може бути знайдено на висоті до 1370 м над рівнем моря.

Зовнішній вигляд

Це один з найбільших видів кажанів. Вага варіюється в межах від 0,7 до 1,1 кг. Розмах крил доходить до 1,5 м. Морда своїм зовнішнім виглядом нагадує лисячу, що й дало назву даному виду. Кінці крил мають округлу форму, що дає можливість літати повільно, але з хорошою маневреністю. Колір і текстура шерсті розрізняються між статями і віковими групами. У самців волосяний покрив більш товстий і жорсткий, ніж у самок. На голові волосся руде з червонуватим відтінком. На тілі шерсть коричнева або чорна з шоколадним відтінком і розбавлена ​​рідкісними білявими волосками. Груди золотисто-коричнева або червонувато-коричнева. У молодих тварин тіло вкрите сіро-коричневою шерстю.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження відрізняється залежно від регіонів проживання. У Малайзії це листопад-січень, в Таїланді березень-квітень, на Філіппінах квітень-травень. Вагітність триває 140-190 днів. У посліді тільки 1 дитинча. Новонароджене з’являється на світ з відкритими очима і покритий хутром. Його маса складає 130 г при довжині тіла 70-80 мм. Перші дні самка носить дитинчати з собою, а потім залишає в кроні дерева і відправляється добувати корм. Молочне годування продовжується 2-3 місяці, після чого дитинча починає вести самостійне життя. Статева зрілість настає у 2 роки. У дикій природі калонг живе 15 років. У неволі Калонг доживе до 25-30 років.

Поведінка та живлення

Живуть ці летючі лисиці колоніями. Активні в нічний час. У пошуках корму можуть пролітати за одну ніч до 50 км. Днем відпочивають на високих деревах, висячи вниз головою з крилами, обгорнутими навколо тіла. У спекотні дні іноді зриваються з місця і здійснюють короткі польоти, щоб охолодитися. Колонія може жити в одному і тому ж місці довгі роки. Раціон харчування складається з фруктів, бананів, манго, пилку і нектару квітів. За один раз з’їдають до 200 г їжі. У день дорослі особини можуть з’їсти половину своєї ваги в плодах.

Природоохоронний статус

Даний вид вважається вразливим. За останні 10 років чисельність Калонг зменшилася майже на 30%. Однією із загроз є руйнування природного середовища проживання. У деяких районах фермери вважають цих тварин шкідниками, так як ті наносять утрату фруктовим садам.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.00 out of 5)

Калонг