“Каїн” Байрона: опис і аналіз

“Каїн” (“Cain”) – містерія Д. Г. Байрона. Цей твір, написаний в 1821 р, безпосередньо пов’язане в творчості Байрона з більш ранньої драматичною поемою “Манфред” (1817). Байрон описує свого героя Манфреда як “романтичного Фауста”, який оволодів таємницею безсмертя, але розчарувалася в людях, в знаннях і в самому житті, а біблійного Каїна він інтерпретує як повсталого проти Бога тираноборців і богоборця.

Спочатку невдоволення Каїна звернуто, в основному, на матір і батька, які скуштували від плода пізнання, але не скуштували від плода життя і прирекли себе і своїх дітей на нікчемне існування. У його нарікання чуються і докори Богові, невідомо чому відмовив людям в безсмертя. Почувши Каїна, до нього є Люцифер. Він бачить в Каїна подібного собі, так як сам він уже був проти Бога-тирана, і захоплює його невідомим знанням. Сторінки, на яких описані прекрасні світи, побачені Каїном, прекрасні своєю нестримною фантазією і урочистим величчю п’ятистопного ямба. Але Люцифер йде далі і, відкриваючи Каїна таємницю життя і таємницю смерті, підтримує в його бунті проти Бога, закликає чинити опір божественної тиранії і домагатися свого, тому що покорою можна нічого добитися. Однак опір, про який говорить він, є духовний опір: “Терпи і думки – бачити в собі / Світ внутрішній, щоб зовні не бачити. / Зломай в собі земне єство / та долучитися до духовного начала! “.

Каїн вже відчуває себе рівним Богу. Він не бажає миритися і жити в муках. Він каже, що краще смерть, і смерть приходить. У запалі бійки він вбиває свого брата, повставши насправді проти Бога. Ненавидячи смерть, він першим з людей закликає її на землю. Вимагаючи від Бога справедливості для людей, чинить насильство і негайно кається в ньому. Каїн проклятий на віки вічні Богом і людьми, але головне його прокляття – зародився в ньому і мучающее його сумнів у справедливості божественної влади.

Перший (неопублікований) переклад містерії “Каїн” Байрона на російську мову належить Н. А. Сірчано-Соловьевічу, який працював над ним, відбуваючи в 1860-х рр. покарання у Петропавлівській фортеці. При всіх своїх недоліках переклад відрізняється точністю в передачі її тираноборських пафосу і найтонших відтінків образу Каїна, який від бурчання переходить до відкритої непокори, а, зробивши жахливий злочин, до найгіркішу жаль, не змінює, однак, його погляд на верховну владу Бога. Видатним явищем російської літератури став переклад І. А. Буніна, виданий в 1905 р (роботу над ним Бунін супроводжував твором віршів “Сатана Богу”, “Каїн”, які набагато точніше, ніж переклад, але зовсім іншими засобами вірша, передають шалений бунтарство Каїна).

У 1920 р містерія “Каїн” була поставлена ​​К. С. Станіславським в Московському Художньому театрі. Роль Каїна грав Л. М. Леонідов.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

“Каїн” Байрона: опис і аналіз