Головні боги Стародавнього Єгипту

Амато – богиня з головою крокодила, торсом леопарда, задньою частиною бегемота.

Вона розташовувалася під скелями правосуддя в Залі Правди в загробному житті і поглинала душі тих, хто не зумів виправдатися перед Осірісом.

Амон (Амон-Ра) – божество сонця, повітря, цар богів Єгипту. Один з найсильніших і популярних богів, покровитель міста Фіви. Амон вважався як частина фіванської тріади – Амон, його дружина Мут і їх син Хонсу.

До моменту Нового Королівства Амон вважався царем богів в Єгипті, і його поклоніння обмежувалося монотеїзмом. Інші боги вважалися різними аспектами Амона. Його священство було наймогутнішим і положення дружини Амона, дароване королівським жінкам, перебувало майже на одному рівні зі статусом фараона.

Анубіс – бог смерті, мертвих і бальзамування, покровитель фараона. Син Нефтіс і Осіріса, батько Кебети. Анубіс зображався як людина з головою шакала. Він керував душами мертвих в Залі Правди, був частиною ритуалу Зважування Серця Душі в загробному житті.

Ймовірно, він був першим богом мертвих, перш ніж ця роль була віддана Осирису. Виступав як покровитель правлячого фараона в Єгипті.

Апіс – божественний з Мемфіса, який грає роль втілення бога Птаха. Один з ранніх богів стародавнього Єгипту, зображений на палітрі Нармера (приблизно 3150 р. До н. е. е.).

Культ Апіса був одним з найбільш важливих і довго проіснували в історії єгипетської культури.

Апоп (Апофіс) змій, кожен день нападник на сонячну човен Ра, під час поїздки крізь підземний світ до світанку.

Ритуал, відомий як повалення Апофіса, відбувався при храмах, щоб допомогти богам і пішли душам захистити човен і забезпечити наступ дня.

Атон – сонячний диск, спочатку божество Сонця, яке підніс фараон Ехнатон (1353-1336 рр. До н. е.) до положення єдиного бога, творця всесвіту.

Атум або Атум (Ра) – божество сонця, верховний повелитель богів, перший господь Еннеад (трибунал дев’яти богів), творець всесвіту і людей.

Це перше божественне істота, яке стоїть на первозданному пагорбі посеред хаосу і спирається на магічні сили Хекі, щоб створити всіх інших богів.

Бастет (Баст) – прекрасна богиня кішок, володарка жіночих секретів, пологів, плодючості і захисту будинку від зла або нещастя. Вона була дочкою Ра і тісно пов’язана з Хатхор.

Бастет була одним з найпопулярніших божеств стародавнього Єгипту. Перси використовували єгипетську відданість богині кішок в свою користь, вигравши битву при Пелусіуме. Вони намалювали зображення Бастет на своїх щитах, знаючи, що єгиптяни швидше здадуться, ніж образять свою богиню.

Біс (бісу, Беза) – хранитель пологів, народжуваності, сексуальності, гумору і війни. Він один з найпопулярніших богів єгипетської історії, який захищав жінок і дітей і боровся за божественний порядок, справедливість.

Геб – божество землі, зростаючих рослин.

Гор – ранній бог птахів, який став одним з найважливіших божеств в Стародавньому Єгипті. Пов’язаний з сонцем, небом, силою. Гор виступав як покровитель фараона Єгипту вже в Першої династії (приблизно 3150-2890 рр. До н. Е.). Коли Гор досяг повноліття, він бився зі своїм дядьком за королівство і переміг, відновивши порядок на землі.

Фараони Єгипту, за деякими винятками, зв’язали себе з Гором в життя і з Осирисом після смерті. Цар вважався живим втіленням Гора.

Імхотеп – один з небагатьох людей, що обожнюють єгиптянами. Він був придворним архітектором Амонхотепа III (1386-1353 рр. До н. Е.).

Його вважали настільки мудрим, що після смерті, через кілька століть, Имхотеп став живим богом. У нього був великий храм при Фівах з цілющим центром в Дейр-ель-Бахрі.

Ісіда – наймогутніша богиня в єгипетській історії. Вона асоціювалася практично з усіма аспектами людського життя і з часом піднялася до положення верховного божества “Матері божеств”, яка дбала про своїх побратимів.

Вона є родоначальником Перших П’яти Богів.

Маат – богиня істини, справедливості, гармонії, одне з найважливіших божеств в єгипетському пантеоні. Вона створила зірки на небі, створила пори року.

Маат втілює принцип маат (гармонії), який був центральним в культурі стародавнього Єгипту. Вона зображується як жінка в короні зі страусячим пером.

Мафдет – богиня правди і правосуддя, яка виголошувала осуд і швидко виконувала кару. Її ім’я означає “Та, що біжить” і дано їй за швидкість, з якою вона виробляла правосуддя.

Мафдет захищала людей від отруйних укусів, особливо від скорпіонів.

Мертсегер (Мерітсегер) – богиня давньоєгипетської релігії, що відповідає за охорону та захист величезного фиванского некрополя, що знаходиться на західному березі Нілу.

Месхенет – богиня пологів. Месхенет присутній при народженні людини, створює “ка” (аспект душі) і вдихає всередину тіла.

Вона також присутній при суді душі під час наступу загробного життя в якості потішив.

Мін – древній бог родючості, божество східних пустель, який спостерігав за мандрівниками. Мін також були пов’язаний з чорної родючої брудом єгипетської дельти.

Мневіс – бог-бик, втілення сонця, син сонця, бог міста Геліополя, син Хесат (Небесної корови).

Монту – бог сокола, який посів чільне місце в 11-й династії у Фівах (близько 2060-1991 рр. До н. Е.). Його ім’я взяли все три династії фараонів.

В кінцевому підсумку він став асоціюватися з Ра як композитним варіантом бога сонця Амон-Ра.

Мут – рання богиня-матір, яка, швидше за все, зіграла другорядну роль в період 6000-3150 рр. до н. е.

При пізньому періоді Мут стала видною дружиною Амона і матір’ю Хонсу, частиною Фіванської Тріади.

Нейт – одне з найстаріших божеств стародавнього Єгипту, якому поклонялися з раннього періоду (приблизно 6000-3150 рр. До н. Е.) До династії Птолемеїв (323-30 до н. Е.). Нейт була богинею війни, материнства, похоронного обряду.

Вона була найважливішою богинею Нижнього Єгипту в ранній історії. На ранніх зображеннях вона тримає лук зі стрілами.

Непри – контролював зерно, бог урожаю. Непри часто зображується у вигляді людини, суцільно покритого стиглими колосками злакових. Ієрогліфи, які пишуть його ім’я, також включають символи зерна.

Нефтида – богиня ритуалу поховання. Її ім’я означає “Господиня храму” або “Господиня дому”, що відноситься до небесного дому або храму.

Вона зображена як жінка з будинком на голові.

Нехебкау – бог-захисник, який приєднується до “ка” (аспекту душі) до тіла при народженні і об’єднує “ка” з “ба” (крилатий аспект душі) після смерті.

Він зображений як змій, який плавав у початкових водах біля підніжжя творіння, перш ніж Атум піднявся з хаосу, щоб створити порядок.

Нут – в давньоєгипетській релігії богиня неба, дочка Шу і Тефнут, дружина Геба.

Огдоада – вісім богів, що представляють початкові елементи творіння: Ну, Наунет (вода); Хех, Хаует (нескінченність); Кек, Каукет (тьма); Амун і Амонет (скритність, безвість).

Осіріс – суддя мертвих. Його ім’я означає “Могутній”. Був спочатку богом родючості, який виріс в популярності через міфи про Осіріса, в якому його вбив його брат, Сет.

У єгипетській Книзі Мертвих він часто згадується як справедливий суддя.

Пта (Птах) – один з найдавніших єгипетських богів, який з’являється в першому дінастіческом періоді (приблизно 3150-2613 рр. До н. Е.).

Птах був великим богом Мемфіса, творцем світу, повелителем правди. Він був богом-покровителем скульпторів і ремісників, а також будівельників пам’ятників.

Ра – великий бог сонця Гелиополя, культ якого поширився по всьому Єгипту, ставши найпопулярнішим для П’ятої династії (2498-2345 рр. До н. Е.).

Він верховний владика і творець бога, який править над землею. Він водить свій човен сонця по небу вдень, показуючи ще один аспект самого себе з кожним просуванням диска по небу, а потім пірнає в підземний світ ввечері, коли човні загрожує змія Апоп (Апофіс).

Рененутет – богиня, що зображається як кобра або кобра з головою жінки. Її ім’я означає “Змія, яка живить”. Ренетутет відала вихованням, доглядом за дітьми.

Вважалося, що вона захищає одяг, яку носив фараон в загробному житті. На цій посаді вона з’явилася як вогнева кобра, яка відганяла ворогів фараона.

Себек – важливе божество захисту в формі крокодила або людини з головою крокодила. Себек був богом води, але також пов’язаний з медициною, зокрема з хірургією.

Його ім’я означає “крокодил”. Себек був владикою боліт, будь-яких інших вологих районів Єгипту.

Серкет (Селкет) – богиня поховання, вперше згадується в протягом (з 6000-3150 р до н. Е.) Першої династії Єгипту (приблизно 3150-2890 р до н. Е.).

Вона відома з золотої статуї, знайденої в гробниці Тутанхамона. Серкет була богинею скорпіона, зображувалася як жінка зі скорпіонами на голові.

Сет (Сетх) – бог пустелі, шторму, розладів, насильства, а також іноземців в давньоєгипетської релігії.

Сехмет – одна з найзначніших представників пантеону стародавнього Єгипту. Сехмет була божеством-левом, зазвичай зображається як жінка з головою лева.

Її ім’я означає “Потужний” і зазвичай інтерпретується як “Могутнє жіноче начало”. Вона була богинею руйнування, зцілення, пустельних вітрів, прохолодних бризів.

Сешат – була богинею письмових слів, точних вимірювань.

Сопду – захисний господь східного кордону Єгипту, який охороняв форпости, солдат на кордоні. Він зображений як сокіл з кільцем над правим крилом або бородатим чоловіком з короною з двома пір’ям.

Татен – земний бог, що уособлював первинну насип при створенні, символізував землю Єгипту.

Таурт – є захисною давньоєгипетської богинею дітонародження, родючості.

Тефнут – творець вологи, сестра Шу, дочка Атума (Ра) при створенні світу. Шу і Тефнут були першими двома дочками Атума, створеними шляхом спарювання з його тінню. Тефнут – богиня атмосфери нижчого світу, землі.

Той – єгипетський бог листи, магії, бог мудрості і бог місяця. Покровитель всіх вчених, чиновників, бібліотек, зберігач державного і світового порядку.

Він був одним з найважливіших божеств Стародавнього Єгипту, який поперемінно сказав, що він створений сам або народжений з насіння Гора з чола Сета.

Уаджет – є давнім єгипетським символом захисту, королівської влади і доброго здоров’я.

Упуаута – найстаріше зображення бога шакала, що передував Анубісу, з яким його часто плутають.

Фенікс – пташине божество, більш відоме як птах Бенну, божественна птиця творіння. Птах Бенну була тісно пов’язана з Атумом, Ра, Осирисом.

Хапи – божество родючості, покровитель посівів. Він потрапляє на малюнки як людина з великими грудьми, а також животом, що означає плодючість, успіх.

Хатхор – одне з найвідоміших, найпопулярніших божеств Стародавнього Єгипту, богиня любові.

Дуже давня богиня, небесна корова, яка народила сонце. Була наділена самими різноманітними здібностями.

Хекат – покровитель магії, медицини. Він був присутній під час акту творіння.

Хепри – сонячний бог, зображується з формою жука-скарабея.

Хершеф (херішеф) – головний бог міста Гераклеополя, де йому поклонялися як творця світу.

Хнум – один з найбільш ранніх відомих єгипетських божеств, спочатку бог витоків Нілу, зображувався з головою барана.

Хонсу – бог місяця, вимірювань і часу. Син Амона і Мут або Себека і Хатхор. Завдання Хонсу спостерігати за перебігом часу.

Хор – національний опікуном древніх єгиптян, бог неба і сонця, що має вигляд сокола.

Зазвичай він зображувався як людина з соколиного головою, з одягненою червоно-білою короною, як символ царювання над усім царством Єгипту.

Чененет (Раттауі) – богиня-дружина бога Монту. Була пов’язана з культом сонця.

Шаї Шай – було обожнюванням поняття про долю.

Шу – один з споконвічних єгипетських богів, уособлення сухого повітря.

Еннеада – дев’ятка головних богів в Стародавньому Єгипті, спочатку виникла в місті Гелиополе. Включає дев’ять перших богів цього міста: Нефтида, Атум, Шу, Геб, Нут, Тефнут, Сет, Осіріс, Ісіда.

Таким чином єгипетський пантеон був чітко розділений на численні ролі. Нерідко різні божества зливалися і міняли своє значення.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Головні боги Стародавнього Єгипту