ГАЛЕРНИК – ЛУЇС ДЕ ГОНГОРА-І-АРГОТЕ (1561-1627) – ІЗ ЛІРИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАРОКО – БАРОКО І КЛАСИЦИЗМ – Хрестоматія

Вихід 19

1 Третього місяця по виході Ізраїлевих синів із єгипетського краю, того дня прибули вони на Синайську пустиню.

2 І рушили вони з Рефідіму, і ввійшли до Синайської пустині, та й отаборилися в пустині. І отаборився там Ізраїль навпроти гори.

3 А Мойсей увійшов до Бога. І кликнув до нього Господь із гори, говорячи: Скажеш отак дому Якова, і звістиш синам Ізраїлю:

4 Ви бачили, що Я зробив був Єгиптові, і носив вас на крилах орлиних, і привів вас до Себе.

5 А тепер, коли справді послухаєте Мого голосу, і будете дотримувати заповіту Мого, то станете Мені власністю більше всіх народів, бо вся земля то Моя!

6 А ви станете Мені царством священиків та народом святим. Оце ті речі, що про них будеш казати Ізраїлевим синам.

7 І прибув Мойсей, і покликав старших народних, та й виложив перед Цими всі ті слова, що Господь наказав був йому.

8 І відповів увесь народ разом, тай сказав: Усе, що Господь говорив, зробимо! А Мойсей доніс слова народу до Господа.

9 І промовив Господь до Мойсея: Ось Я до тебе прийду в густій хмарі, щоб чув народ, коли Я говоритиму з тобою, і щоб повірив і тобі навіки! І переповів Мойсей слова народу до Господа.

10 І промовив Господь до Мойсея: Іди до людей, і освяти їх сьогодні та взавтра, і нехай вони виперуть одіж свою.

11 І нехай вони будуть готові на третій день, бо третього дня зійде Господь на гору Синай на очах усього народу.

12 І обведеш границею народ довкола, говорячи: Стережіться сходити на гору й доторкуватися до краю її. Кожен, хто доторкнеться до гори, буде конче забитий!

13 Нехай не доторкнеться до неї рука, бо буде конче вкаменований, або буде справді застрілений, чи то худобина, чи то людина, не буде жити вона. Як сурма засурмить протяжливо, вони вийдуть на гору.

14 І зійшов Мойсей з гори до народу, і освятив народ, а вони випрали одежу свою.

15 І він сказав до народу: Будьте готові на третій день; не входьте до жінок.

16 І сталося третього дня, коли ранок настав, і знялися громи та блискавки, і густа хмара над горою та сильний голос сурми! І затремтів увесь народ, що був у таборі… .

17 І вивів Мойсей народ із табору назустріч Богові, і вони стали під горою.

18 А гора Синай уся вона димувала через те, що Господь зійшов на неї в огні! І піднявся дим її, немов дим вапнярки, і сильно затремтіла вся гора…

19 І розлігся голос сурми, і він сильно все могутнів: Мойсей говорить, а Бог відповідає йому голосно…

20 І зійшов Господь на гору Синай, на верхів’‎я гори. І покликав Господь Мойсея на верхів’‎я гори. І вийшов Мойсей.

21 І промовив Господь до Мойсея: Зійди, остережи народ, щоб не рвався до Господа, щоб побачити, бо багато з нього загине.

22 А також священики, що будуть підходити до Господа, нехай перше освятяться, щоб Господь їх не повбивав.

23 І сказав Мойсей до Господа: Не зможе народ вийти на гору Синай, бо Ти засвідчив між нами, говорячи: Обведи границею цю гору, і освяти її.

24 І промовив до нього Господь: Іди, зійди, а потім вийди ти й Аарон з тобою, а священики Й народ нехай не рвуться до Господа, щоб Я не повбивав їх.

25 І зійшов Мойсей до народу, і сказав їм це все.

Вихід 20

1 І Бог промовляв всі слова оці, кажучи:

2 Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства.

3 Хай не буде тобі Інших богів передо Мною!

4 Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею.

5 Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене,

6 і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.

7 Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.

8 Пам’‎ятай день суботній, щоб святити його!

9 Шість день працюй і роби всю працю свою,

10 а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх.

11 Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.

12 Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!

13 Не вбивай!

14 Не чини перелюбу!

15 Не кради!

16 Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!

17 Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!

18 І ввесь народ бачив та чув громи та полум’‎я, і голос сурми, і гору димлячу. І побачив народ, і всі тремтіли та й поставали здалека.

19 І сказали вони до Мойсея: Говори з нами ти, і ми послухаємо, а нехай не говорить із нами Бог, щоб ми не повмирали.

Переклад з давньоєврейської Івана Огієнка

ГАЛЕРНИК   ЛУЇС ДЕ ГОНГОРА І АРГОТЕ (1561 1627)   ІЗ ЛІРИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАРОКО   БАРОКО І КЛАСИЦИЗМ   Хрестоматія

Рембрандт. Моисей та Десять заповідей

ЦЕ ЦІКАВО

Пророк Мойсей1

Однією з центральних подій Старого Заповіту є історія Мойсея, порятунок єврейського народу від влади єгипетського фараона. Чимало скептиків шукають історичні докази подій, що відбувалися, оскільки в біблійному переказі було чимало чудес, здійснених на шляху до Землі Обітованої. Однак, як би там не було, але ця історія доволі цікава й розповідає про неймовірну історію звільнення та переселення цілого народу.

Передісторія і народження Мойсея

Народження майбутнього пророка спочатку було оповите таємницею. Практично єдиним джерелом відомостей про Мойсея були біблійні писання, оскільки прямих історичних доказів не існує, є лише непрямі. У рік народження пророка фараон Рамзес II наказав усіх новонароджених дітей топити в Нілі, оскільки, незважаючи на тяжку працю й утиски євреїв, вони продовжували плодитися і множитися. Фараон боявся, що колись вони можуть стати на бік його ворогів.

Саме тому мати Мойсея перші три місяці переховувала його. Коли це вже стало неможливо, вона просмолила кошик і поклала туди своє дитя, разом зі старшою дочкою Маріам віднесла до річки і залишила її простежити за тим, що станеться далі. Кошик підібрала дочка фараона і принесла в палац.

За ще однією версією (якої дотримуються деякі історики), Мойсей належав до царського роду і був сином тієї самої дочки фараона.

Майбутній пророк опинився в палаці. Маріам, яка простежила за тим, хто підняв кошик, запропонувала годувальницею власну матір Мойсея. Так син на деякий час повернувся в лоно сім’‎ї.

Життя пророка в палаці

Після того як Мойсей трохи підріс і перестав потребувати годувальниці, мати відвела майбутнього пророка в палац. Там він прожив досить довго і був усиновлений дочкою фараона. Мойсей знав, якого він роду, знав, що він єврей, і хоча навчався нарівні з іншими дітьми царської сім’‎ї, але не ввібрав в себе жорстокості.

Історія Мойсея з Біблії свідчить про те, що він не став поклонятися численним богам Єгипту, а залишився вірним віруванням своїх предків.

Мойсей любив свій народ і страждав, коли бачив, як його нещадно експлуатують. Одного разу сталося те, що змусило майбутнього пророка втікати з Єгипту. Мойсей став свідком жорстокого побиття одного єврея. У пориві люті майбутній пророк вирвав батіг з рук наглядача і вбив його. Оскільки ніхто не бачив, що зробив Мойсей (як він тоді думав), то тіло було просто закопано.

1 Із сайту: http://poradumo. com. ua/25758-bibliyna-istoriya-moyseya-istoriya-proroka-moyseya/

За якийсь час Мойсей зрозумів, що багатьом вже відомо про те, що він вчинив. Фараон наказав заарештувати і вбити прийомного сина своєї дочки. Майбутній пророк вирішив утекти з Єгипту.

Втеча від фараона і подальша життя Мойсея

За Біблією, майбутній пророк подався в землю Медіамську. Подальша історія Мойсея оповідає про його сімейне життя. Він одружився з дочкою священика Ціппорою, від якої в нього народилося двоє синів. Мойсей став пастухом і навчився жити в пустелі.

Божественне одкровення. Явлення Господа пророку. Повернення Мойсея в Єгипет. Десять кар. Встановлення Великодня і вихід з Єгипту

Одного разу Мойсею явився Господь у вигляді куща, що горів вогнем, і сказав, звертаючись до нього, що розуміє страждання свого народу і вирішив звільнити його і вивести в іншу землю, тому Мойсей мав піти до фараона, всім розповісти про своє видіння і передати волю Господа. Проте фараон не погодився відпустити ізраїльський народ з Єгипту, а життя євреїв погіршилося ще більше. І тоді Господь послав кару на Єгипет: вода перетворилася на кров, трапилися нашестя жаб та мух, епідемія язви, град, сарана та темрява, смерть всіх первістків та всього первородного від тварин.

Перед останньою карою, яка обрушилася на народ єгипетський, Мойсей попередив ізраїльтян про неї. Це було винищення первістків у кожній родині. Попереджені ізраїльтяни помазали двері своїх домівок ягнячою кров’‎ю, і кара їх оминула.

У цю ж ніч відбулося святкування першої Пасхи. Після цієї події народ Ізраїлю покинув землю єгипетську. Утікачі вийшли з першою зорею. Знаком божої волі був стовп, який вночі був вогненний, а вдень хмарний. Ще одним дивом, яке сталося практично відразу після виходу з Єгипту, був перехід через Червоне море. За велінням Господа розступилися води, і утворилася суша, за якою ізраїльтяни і перейшли на інший берег. Фараон, який погнався за ними, також вирішив піти по дні моря. Проте Мойсей зі своїм народом вже були на іншому боці, і води моря знову зімкнулися. Так загинув фараон.

Ця подія – вихід євреїв з Єгипту – велике свято для іудеїв. У цей день вони святкують Песах.

Заповіти, які отримав Мойсей на горі Синай

Наступним пунктом зупинки єврейського народу стала гора Мойсея. Біблійна історія розповідає, що на цьому шляху втікачі бачили чимало чудес і зміцнювалися у вірі. Після тримісячної подорожі ізраїльтяни прийшли до гори Синай.

Залишивши народ біля її підніжжя, сам Мойсей піднявся на вершину за настановами Господа. Там відбувся діалог між Батьком Усього Сущого і його пророком. У результаті цього були отримані десять заповідей, які стали засадничими для народу Ізраїлю. Також були отримані заповіді, які охоплювали цивільне і релігійне життя. Усе це було записано в Книгу Завіту.

Сорокарічна подорож по пустелі ізраїльського народу

Поблизу гори Синай єврейський народ простояв близько року. Потім Господь подав знак, що потрібно йти далі. Історія Мойсея як пророка тривала. Він і далі ніс тягар посередника між своїм народом і Господом. Сорок років вони поневірялися в пустелі, іноді подовгу жили в місцях, де умови були більш сприятливі. Ізраїльтяни поступово ставали ревними виконавцями тих заповітів, які дав їм Господь.

Звичайно, не всіх влаштовували такі тривалі мандри. Однак, як свідчить біблійна історія Мойсея, народ ізраїльський все ж дістався до Землі обітованої. Однак сам пророк так і не дійшов до неї. Мойсею було одкровення, що далі їх поведе інший провідник. Він спочив на 120 році життя, проте ніхто так і не дізнався, де це сталося, оскільки смерть його була таємницею.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Як у Біблії тлумачиться походження світу і людини?

2. Перекажіть оповідь про Каїна і Авеля. Поясніть значення крилатого вислову “каїнова печатка”. Які події з історії можуть ілюструвати ця оповідь?

3. Хто такий Мойсей? Творцем яких книг його вважають?

4. Проаналізуйте Божі Заповіді, дані Богом Мойсею на горі Синай.

5. Чи потрібно їх дотримувати кожній людині в повсякденному житті? Чому ви так вважаєте?

КРИЛАТІ ВИСЛОВИ

ЗІ СТАРОГО ЗАПОВІТУ

Вавилонське стовпотворіння

Вислів бере витоки з біблійного переказу про спробу збудувати у Вавилоні вежу, яка сягнула б неба. Коли будівельники розпочали свою роботу, розгніваний Бог “змішав мову їхню”, вони перестали розуміти один одного та не могли продовжувати будову.

Значення: повне безладдя та сум’‎яття.

Випити чашу до дна

Вислів походить з Книги пророка Ісаї: “Устань, Єрусалиме, ти, що з руки господньої випив чашу гніву його, вихилив до дна чашу оп’‎яніння, осушив її” (Ісая, 51, 17). Образ чаші страждання трапляється також у Євангелії (Матв., 26, 39).

Значення: йти до кінця у якійсь важкій справі, перетерпіти усі неприємності.

Золотий тілець

Вислів зі старозавітної оповіді про золоту статую тільця; їй євреї, що мандрували пустелею, під час відсутності Мойсея вклонялися як богові.

Значення: уособлення грошей, багатства; влада грошей, золота.

Каїн, каїнова печатка

За Старим Заповітом, Каїн – один із синів Адама та Єви, який через заздрість убив свого брата Авеля. За це перше вбивство на Землі Бог наклав на нього “знамення”.

Значення: Каїн – убивця, зрадник; каїнова печатка – ознака чогось підступного, злочинного.

Манна небесна

За біблійною оповіддю, манна – їжа, яку Бог посилав іудеям кожного ранку з неба протягом сорока років, поки вони йшли пустелею в землю обітовану (Вихід, 17, 14-16). Легенда має до певної міри реальну основу: в пустелі росте їстівний лишайник, плоди якого – дрібні білі кульки, схожі на крупу, – споживали місцеві жителі.

Значення: несподівано одержані життєві блага; “чекати, як манни небесної” – чекати з нетерпінням; “живитися манною небесною” – існувати надголодь.

Не одним хлібом живе людина

За біблійною оповіддю, з цими словами Мойсей звернувся до іудеїв після того, як Бог дав йому скрижалі із 10 заповідями: “…Не одним хлібом живе людина, але всяким словом, що виходить із уст господа” (Второзакония, 8, 3). Цей вислів повторюється й у Євангелії (Лука, 4, 4; Матв., 4, 4), де його вживає Ісус Христос під час розмови з дияволом у пустелі.

Значення: людина не може обмежитися лише задоволенням матеріальних потреб; задоволення духовних запитів не менш важливе для неї.

Неопалима купина

Чудесний кущ, який палав, але не згоряв: у його полум’‎ї Бог явився Мойсею. Значення: визначення непорушності, збереженості.

Не створи собі кумира

Одна з десяти заповідей, отриманих Мойсеєм на горі Синай.

Значення: не поклоняйся сліпо комусь або чомусь, як ідолові.

Перекувати мечі на рала

Біблійний вислів: “І судитиме [слово Боже] народи, й каратиме багато племен; і перекують мечі свої на рала і списи свої на серпи; не здійме меча народ на народ і не будуть більше воювати” (Книга пророка Ісаї, 2,4).

Значення: роззброїтися, відмовитися від войовничих намірів.

Повертається на круги своя

Цитата з біблійної Книги Екклезіаста: “Йде на південь і повертає на північ, крутиться, крутиться на ходу своєму вітер, і на круги своя повертається вітер” (Екклезіаст, 1, 6).

Значення: все повторюється.

Поклонятися чужим богам

Вислів походить з біблійної Книги Псалмів: “Хай не буде в тебе чужого бога і не поклоняйся богові чужоземному” (Псалом, 81, 9).

У переносному значенні: зрадити свої переконання; служити неправді.

Святая святих

Так у Біблії називається та частина єрусалимського храму, де зберігався ковчег із заповідями, які бог нібито дав Мойсееві. У “святую святих” міг входити тільки первосвященик (головний жрець) один раз на рік.

У переносному значенні: найбільша святиня.

Сильні світу цього

Біблійний вислів: “Не надійся на князя і на сильних світу цього” (Псалом 118).

Значення: ті, хто має владу.

Содом і Гоморра

Староєврейські міста; за Біблією, зруйновані Богом за гріхи їхніх мешканців (Буття, 19, 24-25).

У переносному значенні: розпуста; безладдя, хаос.

Суєта суєт (марнота марнот)

Біблійний вислів, який приписують Соломонові (Екклезіаст, 162).

Значення: дріб’‎язкові житейські турботи; марнота.

У поті чола

За Біблією, Бог, виганяючи Адама з раю, сказав йому: “У поті чола твого їстимеш хліб” (Буття, 3, 19).

У переносному значенні: добувати щось тяжкою працею, з великими труднощами.

Цап-відбувайло

Біблійний вислів (Левіт, 16, 21-22), що походить з опису особливого староєврейського обряду покладання гріхів усього народу на живого цапа, якого приносили в жертву.

Значення: людина, на яку постійно звалюють чужі провини, той, хто несе відповідальність за інших.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2.50 out of 5)

ГАЛЕРНИК – ЛУЇС ДЕ ГОНГОРА-І-АРГОТЕ (1561-1627) – ІЗ ЛІРИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАРОКО – БАРОКО І КЛАСИЦИЗМ – Хрестоматія