Доктрини ісламу

Аллах – це єдиний і єдиний Бог, творець світу і пан Судного дня. Пророк Мухаммед – посланник Бога. Найкоротший символ віри в ісламі говорить: “Немає ніякого божества, крім Аллаха, і Мухаммед – посланник Аллаха!” У Корані постійно говориться про досконалість, могутність і велич Аллаха. Йому підпорядковано і кориться все в світі, ніщо не може здійснитися без його волі і його знання про це. Він панує над людьми і опікується свої творіння. По відношенню до людей він милостивий, милосердний і всепрощающ. Люди ж повинні, усвідомлюючи могутність і велич Аллаха, повністю підпорядкувати себе йому, бути покірними, богобоязливими, благочестивими, у всьому вірити Аллаху і покладатися на його волю і милість.

Багато разів в Корані розповідається про конкретні проявах єдиності і величі Аллаха. Він – творець, що створив все, що існує в світі, в тому числі людини.
Аллах творить речі своїм наказом. Він єдиний цар (малик) і суддя (Хакама) для людей, він відплачує людям за їхні добрі і гріховні вчинки. Один з улюблених сюжетів в Корані – покарання, яке Аллах обрушував на народи, які не хотіли слухати його посланців і вели себе неблагочестиві. Аллах час від часу обирає з народу своїх пророків і посланників, покликаних донести слово Аллаха людям. Останнім таким посланником проголошений Мухаммед.

У угодне для себе час Аллах знищить все існуюче на землі, воскресить мертвих і збере на суд, де кожному буде віддано за його діяння поваленням в пекло (джахаінам) або блаженством в раю (джайни).

Аллах багаторазово виявляв і виявляє себе людям у своїх творіннях. Все існуюче на світі – це диво, створене Аллахом, його знамена людям.

Створення світу і людини

В основі коранічних уявлень про створення світу лежить значно змінений біблійний розповідь. Аллах творив легко, за допомогою слова наказу, спочиваючи на своєму троні, що стояв на водній поверхні. У Корані кілька разів повторюється фраза, коротко виражає суть творіння: “Він створив небеса, і землю, і те, що між ними, в шість днів; потім утвердився на троні” (25:59-60). Небо і земля, які спочатку були єдиним цілим, були створені за два дні. Небо було створено з диму, складено з семи небес. На верхньому був поміщений трон Аллаха, а на ближньому – сонце, місяць, зірки, “вежі” (знаки зодіаку), світильники, направляючі шлях життя людини і керовані Аллахом. Чотири дні творилося все, що знаходиться на землі: від “міцно стоять” гір до створеного з води всього живого. Земля, рослини, вітри, води, річки, по парі кожної тварини – все це було створено для того, щоб людина благоденствував.

Створений Аллахом світ був населений розумними істотами – ангелами і джиннами. Ангели (Маланка) – це посланці і слуги Аллаха, виконавці його волі, рішень та наказів. Згідно Корану, вони створені з вогню. Ангели живуть на небесах, охороняють рай, оточують трон і престол Аллаха, співають йому хвалу. Вони “сходять” на праведників, оберігають людей, передають пророкам слова Аллаха, стежать за справами людей і записують скоєні ними справи. Ангели – учасники всіх стадій посмертного суду і покарання, зберігачі та варти раю і пекла.

Ангели були створені до людини і намагалися відмовити Аллаха створювати Адама. Після його створення Аллах змусив їх впасти ниць перед людиною, що вони і зробили, за винятком Ібліса, який був скинутий за це з небес і приречений на муки пекла. Однак Иблис виклопотав у Аллаха відстрочку покарання до дня Суду, а сам поклявся шкодити Аллаху на Землі і спокушати людей: “Я засяду проти них на Твоєму прямому шляху. Потім я прийду до них і спереду, і ззаду, і справа, і зліва, і Ти не знайдеш більшості їх вдячними”(7:16-17). Для спокушання людей Иблис використовує злих духів – шайтанів, які відволікають синів Адама від благочестивих справ і підбивають на гріховні вчинки. Тому інше його ім’я – Шайтан (як глави всіх злих духів).

Джини, згідно Корану, були створені з бездимного вогню, вони мають повітряні або вогняні тіла, здатні приймати будь-яке облич і виконувати складні роботи. Джини зазвичай ворожі людям. У Корані розповідається, що Мухаммед був посланий Аллахом і до людей, і до джинам. Частина джинів, почувши читання пророком Корану, увірувала і стала поширювати іслам. Інші ж продовжували творити злі справи, слідуючи за ібліса і складаючи разом з шайтанами його воїнство. Як і всі невіруючі, вони приречені на муки в пеклі.

Першу людину Адама Аллах створив з праху і “звучала глини” в якості свого заступника на землі. Вдихнувши в Адама життя, Аллах навчив його іменам всіх речей і цим прославив над ангелами. Адам жив в небесному саду-раю разом з створеної для нього дружиною Хавва. Вони мали там все, що тільки могли побажати, але їм було заборонено їсти плоди з одного з райських дерев. Иблис зумів проникнути в райському ї сад і переконати Адама і його дружину, що плоди цього дерева дадуть їм вічне життя і могутність. Спокусившись, вони порушили заборону Аллаха. Вперше відчули свою наготу і засоромився її, а потім в покарання були скинутий на землю. Однак Аллах простив їм скоєне і не позбавив їх самих та їхніх нащадків свого покровительства.

Картина світу

Кожній людині Аллах призначив двох ангелів-охоронців мункар і Накір, які ведуть облік хорошим і поганим вчинкам і після смерті допитують людини в могилі про його вірі. Праведних мусульман ангели залишають у спокої, а грішників і невіруючих піддають покаранням – б’ють по обличчю і спині, нагадуючи про муки, приготованих їм у пеклі. Джахане, чи пекло, – це глибока прірва, куди ведуть сім воріт. Жертви джаханнама горітимуть у вогні: “А ті, які нещасні, – у вогні, для них там – крики і ревіння” (11:108). “Ми спалимо їх у вогні! Всякий раз, коли зготувати їх шкіра, Ми замінимо їм інший шкірою, щоб вони скуштували покарання”(4:59). “Вогонь обпалює їх особи, і вони в ній похмурі” (23:106). Грішники там пов’язані ланцюгами, “шати їх зі смоли, особи їх покриває вогонь” (14:51). Їжа їх – з зростаючого з глибин Джахане дерева заккум – “плоди його точно голови дияволів” (37:63). Пиття їх – окріп, який “розсікає їх нутрощі” (47:17), і гнійна вода. Ще один вид мук джаханнама – льодовий холод. Різні категорії грішників поміщаються в різні верстви пекла. Джахане охороняє стража з ангелів, головним з яких є ангел на ім’я Малік.

Коранічний рай, або Джанна (“сад”), – це тінисті сади з численними джерелами, каналами і ставками. Праведники перебувають там в темно-Лелепа садах, де “ріки з води не псується, і ріки з молока, смак якого не змінюється, і ріки з вина, приємного для питущих” (47:16). Вони лежать, “спираючись на зелені подушки і прекрасні килими” (55:76), “на них шати зелені з сундуса і парчі (і прикрашені вони намистами з срібла)” (76:21). “Не побачать вони там ні сонця, ні морозу, близька над ними тінь” (76:13-14). Їм прислужують “хлопчики вічно юні” (56:17), подібні розсипаному перлам. “У нагороду за те, що вони робили” (56:23) праведникам дано у подружжя чорноока, великоокі гурии, “діви, чоловіка люблячі, ровесниці” (56:35-36), яких “не торкнулася до них ні людина, ні джин”(55:74).
Коли людині приходить термін вмирати, з дерева, що росте біля престолу Аллаха, падає листок з його ім’ям. Це означає, що протягом сорока днів душа цієї людини повинна бути відокремлена від тіла. “Сприймає вашу кончину ангел смерті, якому ви доручені, потім ви до вашого Господа будете повернені” (32:11). Ангел смерті Израил описується в переказі як істота космічних розмірів, сиджу на ложе світла. У нього чотири особи, чотири тисячі крил, а все тіло складається з очей і мов, число яких дорівнює числу живуть на землі людей. Люди можуть спочатку чинити опір позбавлення їх душі, тому Ізраїль часто доводиться просити допомоги у Аллаха. Душі віруючих вилучаються з тіл плавно і безболісно, душі невірних грубо і боляче вириваються з грудей.

Згідно з мусульманськими уявленнями, остаточна доля людей буде вирішена в день Страшного суду (Йаум ад-дін), якому передуватимуть кінець світу (саа) і воскресіння померлих (кійама). Останнім спокусником людства перед настанням кінця світу буде Даджжала (обманщик), який з’явиться зі сходу на величезному віслюку і видаватиме себе за справжнього месію – Ісу або Махді. До тих пір він живе прикутий до скелі на острові в Індійському океані, і пливуть повз цього острова люди можуть чути доносяться звідти звуки музики. Після появи Даджжала на землі переможуть сили зла, зі сходу прийдуть Йаджудж і Маджудж, які вб’ють безліч людей, вип’ють воду всіх великих річок і озер, а потім стануть стріляти по небес. За Даджжалом послідують всі невіруючі і лицеміри (мунафікун), він зуміє підпорядкувати собі весь світ, крім Мекки і Медини. Його царювання триватиме 40 днів або років, а потім з раю спуститься Іса, вб’є Даджжала і встановить на землі царство справедливості.
Потім настане кінець світу, воскресіння померлих, суд Аллаха над людьми і поселення людей в пеклі і раю. Ангел Исрафил затрубить в трубу, зірки впадуть з неба, моря переповняться, гори зрушаться з місця, і всі люди помруть. За другим гласу труби всі, хто коли-небудь жив на землі, оживуть і зберуться в одному місці. Вони будуть довго стояти перед Аллахом, болісно стікаючи потом. Потім Аллах почне допитувати людей про їхні вчинки, ангели принесуть книги, в яких записані всі добрі і злі справи людей. Потім всі гріхи і благі справи будуть зважені на терезах. Близько великої водойми людей зустріне пророк Мухаммед, який заступиться перед Аллахом за деяких віруючих, які вчинили незначні гріхи. Всі люди повинні будуть пройти по тонкому, як волосся, і гострого, як меч, мосту (сірат), протягненому над пеклом. Праведники пройдуть по цьому мосту “з швидкістю блискавки”, а грішники зваляться з нього в пекло.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.50 out of 5)

Доктрини ісламу