Давньосхідні міфи

Давньосхідні міфи і чи креативна біблійна теорія про походження людини і всього живого
Походження людини і початкового етапу людської культури раніше залишається однією з найважливіших невирішених проблем. Є найдавніша креативна чи біблійна теорія і природничо-наукові гіпотези походження людини. Зміст креативної теорії відбилося в перших двох розділах книги “Буття”, першої книги Старого Завіту. Витоки цієї теорії потрібно шукати в давньосхідної шумеро-вавілонської і давньоєгипетської літературі. Шумеро-вавилонські міфи розповідають, що боги виліпили людей (чоловіків і жінок) з глини і землі, вдихнули в них життєві сили.
У власне єгипетських релігійно-міфологічних пам’ятках наводиться сюжет близький до того, який відомий в першій книзі Старого Завіту Біблії “Буття”. У цих текстах походження людини розглядається як частина процесу, що отримав назву “Створення світу”. Про цей процес відомі три єгипетських варіанту міфу. Один з них гераклеопольский (Гераклеополя – ном чи адміністративно-територіальний центр Єгипту) представляє особливий інтерес. У Гераклеопольского сказанні, датованому серединою III тис. До Р. Х., говориться про те, що владика Ра (бог Гераклеополя) створив небо і землю, рослини і тварин, птахів і риб. Створили він світло, спорудив місця для молитов. У середині II тис. До Р. Х., під час правління фараона реформатора XVIII династії Аменхотепа IV в XV ст. до Р. Х., що прийняв після релігійної реформи ім’я Ехнатона, вперше в історії людства була зроблена спроба втілити в життя ідею про єдиний сонячному бога Атоне, універсальному, все творить, все бачить і в усі проникаючим бога. Зберігся гімн Атону, наступним чином прославляющий цього бога – творця усього світу:

“Прекрасний, Атон, твій схід на горизонті.
Ти сам створили небосхил,
Щоб по ньому підніматися, свої споглядаючи творіння.
Відаю я, що землю ти створив
Своєю могутньою рукою,
Що люди – твоє творіння:
Піднімаєшся ти – вони живі,
сховаєшся – вмирають “.28

Однак після смерті Ехнатона єгипетське жрецтво бога Амона відмовилося від ідеї єдиного бога і знову в Єгипті відновилося багатобожжя або політеїзм (від грецького poly – багато і theos – бог). Тим не менш, ця ідея згодом відродилася у стародавніх євреїв, коли вони на чолі з Мойсеєм, покинувши Єгипет, оселилися в Палестині і стали поклонятися єдиному богу Яхве, названому потім у християн Богом Отцем.
У Передній Азії міфи про походження людини і становленні культури і цивілізації народилися, як уже було сказано, насамперед, у шумерів. Згідно шумерському міфу, батько богів Анну і його старший син Енліль створили небо і землю. З появою в Шумері семітського (аккадського) населення народжується також міф про походження людини. Цей міф відноситься до поч. III тис. До Р. Х. Божественна мати Нинмах і її чоловік Енкі виліпили з глини людей, які повинні були стати помічниками богів.
З ім’ям Енкі шумери і аккадці пов’язували розвиток культури і цивілізації. Енкі навчив людей обробляти землю, вирощувати зерно, побудував засіки, допоміг утримувати худобу, отримувати молоко, вершки, шерсть, навчив ткацтву та іншим видам ремесла, ввів священне право приватної власності, побудував міста, навчив людей торгувати. Щоб люди не були схожі на звірів, Енкі створив закони або божественні встановлення. Але ці закони він зберігав у себе і повідомляв людям тільки те, що, на його думку, належало їм знати. Тому богиня Інна викрала ці закони і зробила їх надбанням усіх людей.
У період бронзового століття, тобто в III-II тис. До Р. Х. релігійно-міфологічні і природно-раціоналістичні уявлення не були відокремлені один від одного. Найкраще про це свідчить шумеро-вавилонський епос про Гільгамеша. Гільгамеш, створений богами правитель міста Урука, був на 2/3 бог, на 1/3 чоловік. Гільгамеш – людина, схильна цивілізації, жорстокий, зіпсований владою і багатством, зустрівся з людиною природи Енкіду, що не знав мови, не пользовавшимся одягом, що жив подібно тваринам в пустелі і ходив з ними на водопій. Гільгамеш став знайомити його з усіма особливостями цивілізації. Він навчився мови, користувався одягом, став їсти хліб і вживати всякі напої.
Пом’якшало серце Гільгамеша, облагородженого дружбою з людиною природи. Став замислюватися він про несправедливість богів, які робили людей природи незахищеними і смертними. Тому коли Енкіду помер, Гільгамеш вирішив відібрати у богів безсмертя, наділити їм людей і повернути до життя свого друга Енкіду. Коли Гільгамеш після багатьох випробувань, різних труднощів і пригод добув траву безсмертя, боги, тим не менш, викрали її у него.29
Релігійно-міфологічні відомості про походження людини і розвитку його культури, представлені в давньоєгипетській і шумеро-вавилонській міфології, отримали подальший розвиток в старозавітній літературі стародавніх євреїв. Так, в першому розділі книги “Буття” викладається міф про створення світу жидівським богом Яхве, який створив небо і землю. По слову Божому земля стала приростати рослинами, плодовими деревами; потім Бог створив зірки, місяць; створили тварин, риб і птахів і, нарешті, Бог створив людину. Наступним чином про це розповідає перша книга “Буття”: “І створив Бог людину за образом Своїм, за образом Божим створив чоловіка і жінку створив їх. І поблагословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі. І сказав Бог: Оце дав Я вам усю ярину, що розсіває насіння, яка є на всій землі, і кожне дерево, у якого плід деревний, що воно розсіває насіння – Вам це буде в їжу “. Так говориться в першому розділі книги “Буття”. Фактично цей текст відтворює вже раніше відомі тексти давньоєгипетські і шумеро-вавилонські.
У певному дисонансі з текстом цієї глави знаходиться текст другого розділу книги “Буття”. У цій главі знову розповідається про створення людини Богом. “І створив Господь Бог людину з пороху земного, і вдихнув в обличчя його дихання життя, і стала людина живою душею”. Далі говориться, що Господь Бог “насадив рай в Едемі і помістив там створеного ним людини, заборонивши йому смакувати плоди від дерева пізнання”. Потім текст книги повідомляє: “І сказав Господь Бог: Не добре бути чоловікові одному; створимо йому помічника, відповідного йому, узяв одне з ребер його, і закрив те місце плоттю. І створив Господь Бог із ребра, взятого у чоловіка, жінку, і привів її до людини. І промовив Адам: Оце тепер вона кість від костей моїх і плоть від плоті моєї; вона буде зватися, бо взята від чоловіка “.
Далі в третьому розділі книги “Буття” розповідається про те, як дружина першої людини, спокушена змієм, сама скуштувала плід від дерева пізнання і дала чоловікові. Бог за це вигнав їх з раю, з тим, щоб вони добували хліб свій насущний у поті чола свого і дружина народжувала дітей в муках. І сказав Господь Бог дружині людини: “До мужа твого пожадання твоє, а він буде панувати над тобою”.
Біблійний розповідь про створення жінки з ребра людини також пов’язаний з уже згаданим шумерським міфом про бога Енкі. У клинописних табличках з Вавилону йдеться про те, що у бога Енкі захворіло ребро, на шумерському мовою ребро позначалося словом “ти”. Богиню, яка вилікувала ребро бога Енкі, звали Нинти, тобто “жінка ребра”, але слово “Нинти” означає також “дати життя”. Таким чином, богиня Нинти – це і “жінка ребра” та “жінка, яка дає життя” 30.
Стародавні євреї багато чого запозичили не тільки з давньоєгипетської міфології, а й з шумеро-аккадської і вавилонській. Тому все, що їм було відомо про богиню Нинти, вони приписали Єві, яка вважається легендарною праматір’ю людства. Тому й виникло у стародавніх євреїв уявлення про те, що Єва була народжена з ребра Адамова і разом з тим отримала ім’я “дає життя”.
Згодом єврейські жерці, що становили канон Старого Завіту, переробили всі відомі їм єгипетські та шумеро-вавилонські міфи, результатом чого і з’явилися перші два розділи книги “Буття”. Необхідно також підкреслити важливе значення цих двох родів міфів про походження людини. Мабуть, перший варіант міфу відображає той період історії людства, коли ще зберігалися материнські родові відносини і жінка була незалежною від чоловіка. Варіант міфу про створення жінки з ребра Адамова більш пізній і відображає час затвердження патріархальних відносин і зростання влади й авторитету чоловіка. Це протиріччя давно було виявлено, і його результатом стала красива легенда, що збереглася в Талмуді (звід трактатів іудаїзму III-V ст. Від Р. Х.) та художньо перероблена А. Франсом в його новелі “Дочка Ліліт”.
Дуже важливе значення мають і слова в устах Бога, який вигнав Адама і Єву з раю, і який заявив, що людина буде добувати хліб свій насущ-ний в поті чола свого, а дружина його буде народжувати дітей в муках. Ці слова, безумовно, свідчать про те, що культура як середовище проживання – результат праці та творчості самої людини.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Давньосхідні міфи