Чому люди вірять в бога?

Для того щоб відповісти на це питання, нам потрібно перенестися в ті далекі часи, коли людина тільки почала пізнавати навколишній світ. Не в силах пояснити все, що відбувається навколо нього, людина населив навколишню природу невидимими і могутніми духами і богами.
Поклоняючись їм, людина поступово прийшов до висновку, що крім видимого світу є інший, невидимий світ, в існування якого можна тільки вірити.
Пристрій цього світу спочатку нагадувало світ людей, їм точно так само, як і на землі, керував цар – головний бог, якому підпорядковувалися всі інші боги і люди. Люди помістили це царство в місця, що здавалися недоступними, – на вершини високих гір, під землю, в небеса.
З плином часу на зміну багатьом богам прийшло поклоніння єдиним і всемогутнім богом, який є творцем всього, що оточує людину. Люди помістили своє єдине божество у вищий, небесний світ, протиставивши його світу земного.
Створивши єдиного бога, люди і стали звертатися до нього в хвилини труднощів, негараздів, тяжких переживань. Чим сильніше людина страждала, тим сильніше йому хотілося вірити в існування божества, яке може йому допомогти.
Згадаймо, наприклад, як говориться в Новому Завіті: “Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість в невидимому”.
Оскільки будь-яка віра потребує обгрунтування її реальними фактами, люди стали придумувати легенди про що відбувалися в різних місцях чуда, пов’язані з ім’ям бога. Наприклад, у Ісуса Христа, як у реальної історичної особи, з’явилася біографія, складена його учнями. Легенда настільки міцно увійшла в історичну обстановку, що стала сприйматися як розповідь про реально існуючому людині.
Між людиною і богом полягав своєрідний договір, який передбачав, що бог дає людині вічне життя, а натомість вимагає від нього здійснення добрих справ.
Під добрими справами часто розумілися ті вчинки, які були вигідні церкви. Тому, наприклад, відбувалися хрестові походи, які могли супроводжуватися величезною кількістю людських жертв в ім’я торжества віри.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)

Чому люди вірять в бога?